oblakaoblaka

Bojíte se jíst nasycené tuky?

Vydáno 18.7.2012 - 09:08h. Tomáš Bleša 7 Komentářů »

Za posledních 30 let se z nasycených tuků  stal strašák všech civilizovaných lidí. Výrobci potravin mají povinnost uvádět jejich přítomnost na štítcích, které informují o nutriční hodnotě potravin. Je tento strach oprávněný? Ani náhodou! V tomto článku se pokusím vysvětlit, proč mají nasycené tuky špatnou pověst a proč ji mají naprosto neoprávněně.

MásloAbyste pochopili, proč jsou nasycené tuky strašákem, musíme se přesunout přibližně padesát let zpátky v čase. Představte si chirurga, který v té době operuje hrudník pacienta a najde tam naprosto ucpanou tepnu, která způsobila infarkt, kvůli které pacient skončil na operačním stole. Bližší analýza ukáže, že to, co zúžilo tepnu je… tušíte? …no přece cholesterol. Pro chirurga je věc jasná. Cholesterol způsobil infarkt. Viník nalezen.

Kdybyste byli oním chirurgem, dospěli byste ke stejnému závěru? Dává vám to logiku? Pokud ano, nejste v tom sami. Zkuste si třeba představit následující situaci. Váš přítel si bude často stěžovat, že ho bolí hlava. Vy se na něj podíváte a uvidíte, že má na čele vlhký ručník, a to pokaždé, když si zrovna stěžuje. Závěr bude jednoznačný, vlhký ručník způsobuje bolení hlavy. Začnete všem ostatním známým doporučovat, aby si na čelo nedávali vlhký ručník. Na tomto příkladu už je možná více vidět absurdita celé věci.

Je třeba si uvědomit, že to, že se dvě události objeví současně, ještě neznamená, že jedna způsobila druhou nebo naopak. Když vidíte vlhký ručník na bolavé hlavě, nemůžete říct, že vlhký ručník způsobuje bolehlav. Stejně tak, nemůžete říct, že sádra způsobuje zlomeniny. Nemůžete také říct, že cholesterol v tepně způsobuje srdeční chorobu. Bohužel, přesně tohle se stalo. Cholesterol se stal hlavním podezřelým. Funguje totiž úplně přesně jako ta sádra na noze. Jakmile je stěna tepny poškozena zánětem, cholesterol přispěchá, aby pomohl s hojivým procesem. No a hádejte, co zvyšuje cholesterol? Přece živočišné nasycené tuky, jako je máslo mebo sádlo.

Na scénu naskočili „experti“, kterým myšlenka „nebezpečného cholesterolu“ připadala strašně atraktivní a začali dělat všechno možné, aby podpořili tuto teorii. V čele zástupu stál kardiolog Ancel Keys. Ten se natolik zamiloval to této myšlenky, že začal účelově interpretovat své výzkumy, jen aby dokázal, že má pravdu. Byl „úspěšný“ a dotáhnul to až na titulní stránku Time Magazine. Například analyzoval data o stravovacích návycích z 21 zemí, účelově si vybral 7 z nich, na kterých mohl dokázat, že konzumace nasycených tuků zvyšuje cholesterol a tím pádem riziko srdečních chorob. Země, které do konceptu nezapadaly (např. Francie) ze statistiky vyhodil.

Další dějství už patří businessmanům a politikům. Agro-business zjistil, že může daleko více vydělat na prodeji cukrů, škrobů a rafinovaných olejů (řepkový, slunečnicový, apod.). Jak prodat více škrobů (zrní)? Jak prodat více olejů? Jednoduché. Začneme lidem tvrdit, že je ideální nízkotučná strava a když už někdo bude chtít jíst tuky, tak je lepší jíst naše syntetické chemicky upravené oleje, které přece neobsahují „ten nebezpečný cholesterol“. Nízkotučné šílenství mohlo začít. Lidé začali jíst více škrobů a cukrů, protože ty bylo třeba použít jako náhradu za nebezpečné „tepny-ucpávající“ nasycené tuky. Obezita začala nekontrolovaně růst, stejně jako diabetes, stejně jako srdeční choroby. Ne díky nasyceným tukům, ale to už bylo jedno. Anti-cholesterolové a anti-tukové hnutí bylo náhle ve formě nového náboženství.

Pokud začnete pátrat a budete hledat jednu jedinou klinickou studii, která dokazuje, že nasycené tuky způsobují srdeční choroby prostřednictvím cholesterolu, tak se vám to nepovede. Kvalitní studie tohoto typu neexistuje. Přesto, když si zapnete v TV doktorku Kateřinu, tak vám bude stále doporučovat nízkotučnou dietu. Varování před nasycenými tuky najdete v kdejaké brožuře. Nikdo už se neptá „proč“. Jen všichni papouškují stejný nesmysl stále dokola, aniž by si dali tu práci jít ke zdroji informací.

Tuky jako máslo nebo sádlo tady máme mnoho století. Před sto lety nám nikdo nevnucoval rostlinné oleje a přesto, světe div se, o srdečních chorobách se medici na školách neučili. Byla to tak výjimečná věc, že to snad nebylo třeba. Jak je možné, že v době, kdy jsme konzumovali více nasycených tuků, jsme měli méně problémů se srdečními chorobami? A naopak, v době, kdy konzumujeme nízkotučnou stravu a rostlinné oleje, jsou srdeční choroby obávaným zabijákem?

Co na závěr? Snad jen doporučení: vyhoďte levné slunečnicové a řepkové oleje. Kupte si poctivé máslo a sádlo a pokud to pro vás není ekonomicky nedosažitelné, kupte i kvalitní kokosový olej. Přestaňte se bát tuků a nikdy, nikdy nedávejte do nákupního košíku cokoliv, na čem je napsáno „light/nízkotučné/apod.“ (tedy pokud si nechcete pořídit třeba cukrovku). Nenechte si radit o výživě od herce z reklamy na margarín. Co takhle zkusit k snídani míchaná vejce na másle a pár plátků slaniny? Určitě lepší volba než müsli s nízkotučným mlékem. To si pište. Pokračování příště…

 

Komentáře

  • Kato

    Pčed 100 lety se lidé nedožívali tak vysokého věku jako teď a proto také bylo méně infarktů. Jinak souhlasím s tím, co je v článku Na máslo nedám dopustit.

  • Vasjo

    Máslo je navíc přírodní produkt, vzniklý stloukáním. Ale z jakéhokoliv rostlinného oleje normálním způsobem ztuhlý tuk neuděláte. Takže nastupuje chemie, a je jen otázkou naší víry, nakolik budeme věřit, že ony násady nejsou zdraví škodlivé. Ale každopádně nepřirozené a nepřírodní jsou. :-)

  • Elsadaj

    Obávám se, že pán zapomněl na fakt, že v uplynulých stoletích, na která se odvolává, se lidé daleko víc pohybovali a tvrdě manuálně pracovali, takže spoustu kalorií spálili. A tučná jídla si užili taky jen párkrát v roce, ve zbytku asi baštili pořád hlavně luštěniny, kaše, zeleninu, ryby… takže se to asi vykompenzovalo.
    Nicméně zastáncem margarínů a podobných záležitostí nejsem, jen si myslím, že výše uvedený způsob života bránil před cukrovkou a jinými chorobami víc než to, co jedli.

    • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

      Ne, na žádný takový „fakt“ jsem nezapomněl, protože to žádný „fakt“ není. To, že se dnes pohybujeme méně než v minulosti, je nikým neověřená, ale milionkrát opakovaná věc. Příklad něčeho, co všichni akceptovali jako pravdu a tak se to dál slepě opakuje.
      Já kolem sebe vidím mraky „uhoněných“ lidí, kteří se od rána do večera ani nezastaví. Furt si stěžují, že nic nestíhají. 
      Kdepak, nedostatek pohybu je kontroverzní téma a dle mého názoru pravděpodobně mýtus. Pokud to není mýtus, tak by bylo třeba nějak vysvětlit, jak je možné, že se i velmi aktivní jedinci (sportovci) dopracují blízko cukrovce.

    • Meluzina

      to predsa nie je temou clanku…. tou je fakt ze naytene tuky nie su zabijakom. Ze sa treba stravovat rozumne a vyvazene, primerane k zatazi a zdrav. stavu snad vie kazdy rozumny clovek.

  • Pingback: Ghee – prepustené maslo | Varíme Paleo

  • Pingback: Make Money

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook