oblakaoblaka

Domácí šunkový salám

Vydáno 20.7.2012 - 10:43h. Tomáš Bleša 27 Komentářů »

Šunka, nebo chcete-li, šunkový salám, se dá vyrobit za chvíli. Zvládne jej i uhoněná hospodyňka. Stačí po cestě domů koupit trochu vepřového a dílo může začít.

Maso na šunku

Postup, který vám chci popsat, nevyžaduje žádné složité vybavení. Nepotřebujete žádný šunkovar. Jediné, co se bude hodit, je teploměr na kontrolu teploty v hrnci při závěrečném vaření šunky. Možná, že doma nemáte rychlosůl (Praganda) a tlačenkové obaly. Pragandu jsem úspěšně koupil v Makru, ale možná by šla sehnat od vašeho oblíbeného řezníka. Tlačenkové obaly jsem naposledy kupoval v Globusu (v sekci papírnictví).

Vepřovou kýtu je třeba nakrájet na kousky 2-4 cm velké. Nemusí být nutně všechny kostky stejné. Pak všechny ingredience nasypte do míchacího robota a nechte točit minimálně 15 minut. Možná by to šlo umíchat i ručně, ale já raději tuto práci svěřuji strojům. Směs je třeba míchat delší dobu. Jednak aby se maso rovnoměrně prosolilo a také kvůli tomu, aby se voda pěkně navázala na maso.

Poznámka: Bojíte se Pragandy? Osobně se domnívám, že zbytečně, ale pokud přece jen, můžete zkusit použít obyčejnou sůl. Šunkový salám nebude mít takovou trvanlivost, nebude mít pěknou barvu a musíte si dávat hóóódně pozor, abyste nepřesáhli 80°C při vaření. Praganda obsahuje dusitan sodný a na základě pokusů na krysách se někteří domnívají, že vás může přivést k rakovině. Není to tak jednoduché, ale o tom snad jindy.

Připravte si obal na tlačenku a co nejpečlivěji do něj napěchujte připravenou masovou směs. Pokud se budete výrobkem chlubit sousedovi, tak vám možná bude záležet na tom, aby v obalu nebyly žádné bublinky vzduchu. V tom případě budete asi pěchovat pečlivěji, ale pozor – tlačenkový obal nemá nekonečnou pevnost a lze prorazit vařečkou. Jak se můžete přesvědčit z obrázků, já se vzduchovými bublinkami netrápím. Vždy tam nějaké budou.

Obal pořádně zavažte na druhém konci a vložte jej do přiměřeně velkého hrnce se studenou vodou. Vodu postupně ohřívejte a hlídejte, aby teplota nepřesáhla 80 °C. Dílo vařte asi 1,5 hodiny. Pak už jen zbývá šunku vychladit (např. ve studené vodě) a začít ochutnávat.

Ještě snad komentář k soli. V receptu uvádím 19g na 1kg masa. To je pro mě tak akorát, protože jsem zvyklý konzumovat šunku bez chleba. Můžete jít klidně až na 22g/kg a slanost šunky se pak bude víc blížit tomu, co koupíte v obchodě. Když si dáte tenký plátek šunky na krajíc chleba, potřebujete výraznější chuť. Ze všeho nejraději domácí šunku pokrájím, pak pokrájím zeleninu a spolu s domácí majonézou vytvořím pochoutkový salát. Když to udělám večer, tak se do rána vychladí a mám super snídani.

Šunka nebo šunkový salám. Celý recept můžete realizovat jen a pouze z pokrájené kýty (bez mletého masa) a pak se výsledku dá říkat šunka. Já ale mleté maso rád používám, protože funguje jako všespojující vložka. Celek drží krásně pohromadě a při krájení se nerozpadá. Můžete zvolit i jiný poměr, např. 200g mletého a 800g kýty.

Domácí šunkový salám
Autor: 
Čas přípravy: 
Čas vaření: 
Celkový čas: 

 

Ingredience
  • 500g mletého předního vepřového
  • 500g vepřové kýty
  • 1,5 čajové lžičky cukru
  • 19g rychlosoli (Praganda)
  • 1,5 dcl studené vody

Instrukce
  1. Vepřovou kýtu je třeba nakrájet na kousky 2-4 cm.
  2. Vše 15 minut míchat robotem.
  3. Naplnit do tlačenkového obalu.
  4. Vařit při 78°C asi 1,5 hodiny.
  5. Vychladit a jíst.

Pokud recept vyzkoušíte, dejte vědět v diskuzi, jestli vám chutnalo. Základní recept je možné vylepšovat mnoha způsoby. Např. med místo cukru nebo přidání oříšků nebo ždibec mleté papriky. A co třeba olivy? Já mám rád základní verzi, ale kreativitě se meze nekladou.

Obrázek hotového šunkového salámu
 

Komentáře

  • Rpetrickova

    úžasné, vypadá to opravdu překvapivě dobře. Moc ráda bych ochutnala a mám chuť to zkusit.

    • Ludvik

      Zkuste do domácího salámu přidat trošku mletého muškát. oříšku.
      Pak už si v obchodě salám nikdy nekoupíte…
      Šunku jsem se naučil dělat celosvalovou – z 1 kg kýty, je to jak debrecínka.
      L.

      • Bohumil Čandrla

        prosím o radu jak na tu celosvalovou šunku. Díky.

  • host

    A kde koupit ten hrnec s teplomerem Tescoma jak je na obrazku? Nebo teplomer se nasazuje na jakykoliv hrnec?

    • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

      Je to obyčejný hrnec s pokličkou a teploměr jde koupit kdekoliv, kde mají zboží od Tescomy. Já jsem ten svůj koupil nejspíš v Globusu.
      Jednou jsem taky použil teploměr ze starého zavařovacího hrnce. Jediné, co musíte vyšpekulovat je, jak ten teploměr upevnit, aby držel ve správné poloze. Tady mi pomáhá ta poklička.

  • Xxxskyline

    Jsem zacatecnik, nemam hrnec s teplomerem, pokusim se teplotu uhlidat ‚od oka‘. Je to mozne? Co se stane, kdyz voda zavre nebo teplotu pretahnu treba na 90 stupnu? Dekuji za odpoved

    • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

      Tak asi by se nic tragického nestalo. U šunky, která by byla nasolená klasickou solí by to nejspíš znamenalo zešednutí šunky, ale když je tam Praganda, tak to zas není tak citlivé. Mimochodem, taky nemám hrnes s teploměrem. Můžete si koupit teploměr v domácích potřebách a zkoušet jej občas ponořit do vody. Jak je vidět na fotografii, můj teploměr přidržuje poklička hrnce.

    • kibi

      nejlepší je tro v troubě – ta si teplotu ohlídá

  • Šárka

    Vyzkoušela jsem a mohu jen doporučit.  Výsledkem byl krásně růžový šunkový salám, jemné chuti. Hlavně  na rozdíl od kupovaných je 100% z masa. Vyrobit jej nebylo složité a nejdůležitější je, že celé rodině chutnal.

  • None

    Zkoušeli jste při výrobě šunky nebo salámu část masa našprtat? Pomůže to, aby maso lépe drželo pohromadě?

  • Ondřej

    My jsme doma zkoušeli uvařit domácí šunku ve formě na šunku (nemyslím ten plechový válec, který jde sehnat prakticky všude, ale bytelnou formu, se kterou výsledek stojí za to) a nemůžeme si jí vynachválit. Ten rozdíl chuti oproti kupované „šunce“ je nepopsatelný a to ani nemluvím o kvalitě a nepoužívání všech možných chemií. Zkrátka nedáme na domácí šunku dopustit :)

  • Barbora Sediva

    Zkousel jste nekdy delat z jineho masa nez veproveho?Predem dekuji za odpoved.

    • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

      Zkoušel jsem kuřecí, ale chutnalo mi to míň.

  • Pingback: Vajíčková tlačenka

  • Pingback: maillot foot

  • Pingback: buy high pagerank links

  • Pingback: justin bieber, bieber, bieber justin, gossip justin bieber

  • Eva

    Dobrý den,prosím vás,ta šunka je ponořená kolik asi do vody? nebo by měla být ponořená celá? to si myslím,že ne.Děkuji

    • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

      Ano, šunka je ponořená celá.

  • Jana Valášková

    Zdravím,vyzkoušeli jsme Váš recept na šunkový salám a jsme mile překvapeni.Moc nám chutnal.Jana

  • Majka

    Uvařila jsem šunku v šunkovaru dle návodu,vařila jsem 2 hodiny,hlídala teplotu a připadá mně nedovařená.Nevím jestli by teploměr neměl být píchnutý v mase,měla jsem ho jen ve vodě vedle šunkovaru…prosím o radu,děkuji Majka

    • jiri.cerný

      já vařím tři hodiny a není problema.Teploměr je ve vodě vedle šunkovaru.

  • Mirka a Pavel

    Dobrý den, prosím, poraďte co děláme špatně?Salámy mají dost zkrabatělou slupku, plníme co nejvíce do orig.zakoupených salám.obalů.Nejdříve udíme a pak vaříme a nakonec dáme oschnout zase do udírny, ale když vychladnou zkrabatíse to, jinak jsou moc dobré.Pora´dte nám prosím!!!!! Děkujeme a zdravíme ze Šumavy

    • Jan

      Po uvaření je dejte cca na 20 min do ledové vody.

  • Roman

    U šunky platí obecné pravidlo. Hodina varu na kilo masa. Šunka v šunkovaru mandolína, která má ve výsledku cca 1-1,3 kg se vaří asi 90 minut.
    S pozdravem http://www.domaci-sunkovar.cz

  • Peter

    to by ma zaujimalo na zaklade coho autor nadobudol osobny nazor, ze praganda neskodi. Na zaklade statistiky, ze kazdy treti cech ma rakovinu asi nie, ci?

  • Richard

    Věřím že Vám chutná. Určitě ale nejste z oboru. Šířit takové hlouposti jako že …všespojující je vložka, …med místo cukru byť netušíte proč se cukr přidává, …přední vepřové maso- to je neexistující pojem = pak je z každého odborník a hlavně že to četl na internetu …

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook