oblakaoblaka

Když se slanina kamarádí s polévkou

Křupavý dar z nebes, slanina, patří mezi světově oblíbené suroviny. I já ji světově zbožňuji. Způsobů jejího užití je nespočet, ale já si nyní vezmu pod lupu slaninu v kombinaci s polévkou.

Také nešetříte slinami, když v americkém filmu sledujete, jak osoba X při snídani v ruce svírá pořádný kus křupavé slaniny, která mu z dlaně trčí jako nehybný stožár? Nebudu se stydět, když řeknu, že slinami přímo srším! Bohužel já jsem takovou slaninu ještě neokusila. Ať koupím jakoukoli, tak mi ve finále na talíři zůstane ohebný a už od pohledu neamerický kus. Pokud znáte způsob, jak vykouzlit to pravé filmové, budu ráda, když se ve jménu mého snu se mnou podělíte.

Ale přejděme k anglickým slaninám a jejich roli v polévkách.

Jsou dvě základní možnosti, jak slaninu do polévky zapojit. První variantou je, že se stane součástí polévky v průběhu jejího varu a druhou, že ji přidáme do hotové polévky.

Slaninu doporučuji přidávat do portfolia surovin polévek gulášové, čočkové nebo fazolové. Šťáva ze slaniny mnohem lépe podpoří chuťový základ polévky než obyčejný párek. Samozřejmě nevylučuji kombinaci obou přísad.

Mnoho kuchtíků zdobí polévky pouze klasickou sekanou pažitkou nebo smaženým chlebem. Já již léta používám k vylepšení polévkových předkrmů právě slaninu a setkávám se s překvapenými a pochvalnými reakcemi. Mne naopak překvapuje, že tento postup je jim naprosto cizí.

Polévku můžeme ozdobit dvěma způsoby, buď plátkem anglické slaniny, který osmahneme na pánvi a poté volně vložíme na povrch polévky nebo slaninou rozkouskovanou na kostičky, kterou též osmaženou do pokrmu nasypeme. Pro případ, že si vybereme možnost číslo dvě, je možné slaninové kostičky kombinovat s usmaženými kousky chleba, restovanou cibulkou, tvrdým sýrem nebo například pažitkou. Slaninou můžeme především obohatit polévku hráškovou, bramborovou nebo houbovou, ale ladí s celou škálou dalších zeleninových polévek. Jednou z nich je i jedna z mých oblíbených, smetanová kedlubnová, na kterou vám přikládám i chutný rodinný recept.

Ať žije křupání a mlsání, Ave slanina!

 

Recept na smetanovou kedlubnovou polévku s opečenou slaninou

Na polévku budeme potřebovat:

1 velkou kedlubnu
2 velké brambory
1 menší cibuli
1 stroužek česneku
3 lžíci smetany na vaření
2 lžíce másla
koření – sůl, drcený pepř, majoránka, bazalka, kvalitní polévkové koření (popřípadě bujon)

Do hotové polévky:

špalíček 70g slaniny
2 krajíce chleba
pár kapek oleje

Příprava surovin:

Nejprve si zpracujeme potřebné suroviny. Kedlubny zbavíme šlupky a nakrájíme na střední kostičky. Do stejné nádoby, do které jsme nasypali kedlubnové kostky, přidáme i nadrobno nakrájenou cibuli a na plátky rozčtvrcený stroužek česneku. Doporučuji přísady v misce pečlivě promíchat. Brambory zpracujeme obdobně jako kedlubny, ale umístíme je do samostatné misky.

Postup vaření polévky:

Začneme máslem. Lžíci másla necháme na mírném ohni rozehřát na dně hrnce. V momentě, kdy bude máslo v tekutém stavu, vysypeme do hrnce misku s kedlubnami, cibulí a česnekem. Suroviny na másle pomalu mícháme vařečkou. Pokud se vám bude zdát, že se zelenina na dno přichytává, vůbec se nebraňte a přidejte ještě trochu másla.

Ve chvíli, kdy nám cibulka zeskelnatí, vsypeme do hrnce brambory a zalijeme vodou. Zesílíme plamen, promícháme a necháme polévku chvíli samovolně vařit. Poté polévku okořeníme. Podle chuti přidáme dostatek soli, nepřehnaně drceného pepře, majoránku a bazalku.

Za občasného míchání polévku přivedeme k varu a ve chvíli, kdy nám brambory a kedlubna změknou, přilijeme do pokrmu tři plné lžíce smetany na vaření a ještě jednu lžíci másla. Pečlivě promícháme, aby se máslo rozpustilo a smetana řádně spojila s vodou. Až se na hladině vytvoří lehká vrstva másla, zkontrolujeme chuť a jsme-li spokojeni, můžeme s radostí podávat a užívat si vybrané chuti podpořené máslem.

Zpracování slaniny a chleba:

Slaninu i chleba nakrájíme na kostičky. Ty chlebové udělejte větší, aby ve chlebu zbyl dostatečně vláčný vnitřek. Na pánev kápneme opravdu jen několik kapek oleje, slanina nám totiž pustí mastku dostatek. Je velmi chutné, jak chleba nasákne slaninovou šťávu.

Na mírně poolejovanou pánev nejprve nasypeme slaninu. Počkáme minutku, než pustí vlastní tuk a poté k ní přidáme i kousky chleba. Smažíme dokřupava a teplé podáváme do hotové polévky.

Polévka je vhodná na jarní a letní období, kdy jsou v kurzu kedlubny a chutné rané brambory. Lze ji podávat jako předkrm u oběda, ale já ji mohu doporučit jako hlavní večerní chod. Krásně před spaním zasytí a na noc uspokojí vaše chuťové buňky.

Přeji dobrou chuť a určitě mi napište, jak se vám povedla.

slanina

Fotogalerie

slanina
 

Komentáře

  • Maeverick

    česká slanina, která se prodává vyuzená, se po usmažení chová úplně jinak než pravá anglická/americká, kterou koupíte syrovou a bez tepelné úpravy by se vůbec jíst nedala. jsou to v zásadě tenké plátky syrového bůčku. U nás se dá nejlépe koupit v obchodech Marks&Spencer, mají několik druhů podle částí zvířete, krom úplně syrových i zauzené (ale stejně od pohledu syrové maso). Od té doby, co jsem ji začal používat, se moje „anglická“ snídaně začala té originální podobat o dost víc a ony křupavé pláty bych za sesmažené škvarky rozhodně neměnil :)

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook