oblakaoblaka

Není salát jako salát

Vydáno 12.7.2012 - 15:28h. Eva Bartošová 0 Komentářů

Věřím, že se mou budete souhlasit, když prohlásím, že není na škodu čas od času zvolit pro salát nepráškovanou, neosahanou a neseschlou zeleninu. Křupavý salát nikdy nechutná tak dobře, jako když máte jistotu, z čeho byl vlastně připraven. Máte-li chuťové a estetické vjemy zažité již od útlého dětství, je to zkušenost k nezaplacení.  

Období jara je obdobím čerstvé zeleně

Po jednobarevné zimě se do přírody vrací nové barvy a svěží vůně. Toto období každoročně láká zahrádkáře do náruče jejich zahrádek. O chvíli později pak získají dary matičky země, které se dají perfektně využít k přípravě zdravých, dietních salátů.

Já na jarních salátech zbožňuji tu pestrou barevnost, křupavost, osvěžující vůni a chuť a co naprosto miluji, jsou nekonečné kombinace. Můžete spojit hlávkový salát s plátky ředkviček a vše posypat pažitkou, nic ovšem nepokazíte, pokud přidáte hráškové kuličky a chuťové buňky neurazíte ani oranžovou variací s mrkví. Vše je pouze na Vaší fantazii, chuti a vkusu. Nenáročnému konzumentu zeleninového salátu bohatě postačí samotný hlávkový salát s dresinkem nebo lákem, improvizující kulinář smí naplno spojovat barvy a příchutě jarní zeleniny dle své nápaditosti.

Není salát jako salát…

Otázkou je, zdali je salát jako salát. Liší se salát připravený z obchodové zeleniny od salátu z domácí zeleniny?

Dovolte mi podělit se s Vámi o mou zkušenost.

Celý život jsem vyrůstala ve vesnickém prostředí pod pracovitou a věru neúnavnou rukou mé matky zahradnice. Období jara patřilo mezi mé nenávistné. Z celodenního hrabání ve hlíně jsem si odnášela špinavé nehty a rozedrané tepláky na kolenou. Práce na zahrádce pro mne znamenala čirý odpor. Přiznávám se, že nadávkami jsem tehdy nešetřila. Plody naší, a hlavně matčiny, práce jsem považovala za titěrné v poměru odvedené dřiny. Ohromnou nelibost mi způsobovala žádost matky o přinesení některé ze zeleniny. Vyjít z domu, vytrhnout zeleninu, ušpinit se, očistit zeleninu, ušpinit se, omýt zeleninu, omýt se. Ukrutný maraton! Nějaká ta ředkvička, hrášek, mrkev nebo hlávkový salát pro mne neznamenaly zhola nic jiného než pracnou přílohu k obědu.

Je tomu krátce, co jsem začala žít s přítelem ve městě 150 kilometrů vzdáleném od mého dětského hnízda. Teprve v tomto stádiu mého života mohu říci, že již nejsem dítětem svých rodičů, ale jejich dospělou dcerou. Dnes trpím, když procházím uličkami supermarketů a vidím nahnědlé ředkvičky topící se ve slizkém nálevu na dně bedýnky. Rvu si vlasy zoufalstvím, když v regálu spatřím vysušený, na první pohled popráškovaný hrášek. V duchu kleji, když pozoruji hloučky lidí sahající na každou okurku a vracející ji zpátky. Téměř brečím radostí, když přijedu k rodičům domů a po návštěvě si v košíčku odvážím tu nejčerstvější, nejchutnější a nejzdravější zeleninu, co je kde k mání. Jarní salát mi nikdy nemůže chutnat více než ten z domácích plodů (práce).

Když vzpomínám, jak jsem celá od zeminy křičela, že mne matka na zahradě týrá, směji se a zároveň lituji. Směji se sobě coby nafrněné malé slečně, kterou neuvěřitelně iritoval jakýkoli účelný pohyb. Lituji, že jsem si více nevážila výsledků naší společné, týmové práce. Zároveň mne mrzí, že mnoho lidí nemá stejnou příležitost, jakou mám já. Vydat se na cestu za nefalšovanou čerstvostí.

Budu ráda, pokud se mi podělíte i se svými příběhy a názory.

 

 

Komentáře

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook