oblakaoblaka

Domácí paštika z kuřecích jater aneb paštiková odysea

Chatařský evergreen a „rychlovka na rohlík“ – to je úděl paštiky v našich zeměpisných šířkách. Moje nespokojenost s její současnou „kvalitou“ mě donutila pustit se do paštiky vlastní. Úspěch byl grandiózní.

Několik firem se pokoušelo v poslední době vylepšit paštice pověst zavedením lahůdkových řad nebo pultovým prodejem poctivých domácích paté. Začínala jsem si libovat, že to tu za chvilku bude jako ve Francii a možná se na pultech obchodů objeví i gastronomická bomba Foie gras. Hádáte správně, bohužel to tak nedopadlo. Místo toho se z úžasné Domácí telecí játrovky stala Paštika s telecím masem v umělém střívku a z Provensálské jemné paštiky jsem tahala obrovské kusy nesemletých kůží. V tu chvíli jsem si řekla dost a vzala na pomoc kuchařské knihy a časopisy. Proč si doma nevymazlit paštiku vlastní? Existuje mnoho receptů, triků a fíglů, ale já si zvolila jeden z nejjednodušších a ten měl grandiózní úspěch. Tuhle paštiku jsem připravila jako předkrm na Vánoce a pak pod stromečkem celý večer psala recepty, protože všichni chtěli vědět jak na to…

Zvolila jsem velmi dobře dostupná kuřecí játra, ty jsem důkladně omyla a zbavila zbytečných blanek. Kuřecí játra se nejčastěji prodávají po 500g a mražená, takže jsem pracovala s tímto objemem. V některých supermarketech lze koupit i játra chlazená a v menší gramáži. U těch ale zkontrolujte, zda vypadají čerstvě. Nejlepší variantou je samozřejmě kupovat je u rodinného řezníka.

Dvě jemně nasekané cibule jsem osmahla na másle, a když začaly sklovatět, přihodila jsem pokrájená játra. Někdy v polovině smažení se přidává velký prolisovaný stroužek česneku. A teď jedna věc, která dělá z tohohle jídla pochoutku! Pokud máte doma láhev brandy, tím líp pro vás, pokud ne, nesmutněte. Mně totiž postačil starý dobrý český rum. Když byla játra hotová a měkká, jemně jsem je rumem pokapala a ještě asi minutu smažila, aby se alkohol vyvařil. Budete se divit, co to s vůní a chutí jatýrek udělá. Takto osmažená játra na cibulce jsem nechala vychladnout. Po zchladnutí na pokojovou teplotu jsem je ještě s asi 200g másla, solí a čerstvě mletým pepřem rozmixovala do hladka. A voilá! Základní paštika je na světě. Stačí ji zabalit do alobalu potřeného máslem a vychladit v ledničce.

Výborná je podávaná s opečeným toustem a sklenkou bílého vína. Já sama do ní občas přidávám mleté mandle, nakládaný zelený pepř nebo bylinky (jak sušené, tak čerstvé). Výborná je také základní verze paštiky servírovaná s brusinkovým džemem.

Specialitou je pak tato verze paštiky, kterou jsem připravovala na Vánoce. Po dosmažení jsem játra na cibulce a česneku vyndala děrovanou naběračkou, dala do misky a nechala zchladnout. Do horkého másla jsem dala osmažit odblaněnou mandarinku (je možné použít i pomeranč), kterou jsem také zakápla rumem. Po asi pěti minutách smažení jsem dala mandarinky vychladit ke zbytku ingrediencí. Při mixování paštiky jsem polovinu mandarinek přihodila do mixéru a druhou polovinu pak s pomocí alobalu zavinula doprostřed paštiky. Při servírování jsem ji ještě posypala na hrubo pomletými mandlemi a kulinářský i vizuální úspěch byl zaručen.

S touhle domácí paštikou prostě nemůžete udělat krok vedle. Je rychlá, chutná a má mnoho obměn. A co je nejdůležitější – najdete v ní opravdu jen to, co jste si do ní sami dali. Tak co, kdo z vás půjde ještě do obchodu pro tu z konzervy?

Přečtěte si také:

Povídání o paštice

Brusinková paštika zabalená ve Schwarzwaldské šunce

 

Plátky domácí paštiky z kuřecích jater

Fotogalerie

Plátky domácí paštiky z kuřecích jater
 

Komentáře

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě ...

twiterfacebook