oblakaoblaka

Silvestrovské pohoštění

Vydáno 30.12.2012 - 18:00h. Zuzana Maříková 31 Komentářů »

Tak Vánoce jsou za námi, všichni jsme přecpaní a to hlavně tunami vánočního cukroví. Je všude, kam se člověk podívá. A pokud jste někdo, kdo holduje raději masu, musíte se neskutečně těšit na Silvestra. To je totiž svátek masa. Konec půstu, maso na stůl!

Proč ale zakrnět na klasických chlebíčcích a chuťovkách? Dnes vám přináším nápady na nezvyklé silvestrovské pohoštění. Skládá se z brusinkové paštiky, uzeného lososa v aspiku a moravského uzeného s křenovou pomazánkou na opečené ciabattě . Celé pohoštění lze připravit den předem a silvestrovský večer si pak už jen nenuceně užít.

Brusinková paštika zabalená ve Schwarzwaldské šunce

Další varianta mé oblíbené paštiky z kuřecích jater. Tenhle recept je nesmrtelný a má vždycky úspěch. Ke všemu vám přinese domů trochu Francie. Tentokrát jsem sehnala levněji jindy drahou Schwarzwaldskou šunku a tak jsem se rozhodla dát své milované paštice nový kabátek. Co budeme potřebovat?

Ingredience:

500g kuřecích jater
1 kostka másla
2 cibule
2 menší stroužky česneku
velký panák rumu
2 lžičky brusinkové marmelády nebo brusinek
1 balení Schwarzwaldské šunky
sůl, pepř, alobal

Kuřecí játra rozmrazíme, a v několika dávkách namočíme do vody a slijeme. Vypraná játra očistíme od blanek a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme na půlkolečka. Na hlubší pánvi rozehřejme kousek másla a dáme na něj cibulku. Až cibulka zesklovatí, přidáme játra. Pokud má pánev víko, tím líp. Játra přiklopíme a smažíme. Pokud se napalují, trochu je podlijeme vodou. Když jsou játra téměř hotová, přidáme prolisované stroužky česneku, které chvíli povaříme a pak přidáme panáka rumu. Až se alkohol vyvaří, vypneme hořák a necháme vychladnout. Zchladlá játra s cibulkou vložíme do mixéru s polovinou kostky másla, osolíme a opepříme podle chuti a rozmixujeme. Jemnost paštiky korigujeme množstvím másla. Pokud se nám paštika zdá hrubá, přidáme ještě máslo. Nakonec přidáme 2 lžičky brusinkové marmelády nebo hrst slazených brusinek a zašleháme je do hmoty. Alobal nebo potravinářskou fólii potřeme zbylým kouskem másla a vyložíme Schwarzwaldskou šunkou. Na ní navršíme paštikovou hmotu cca do dvou centimetrů a zavineme do válečku. Paštiku necháme ztuhnout přes noc v ledničce. Doporučuji podávat k rozpečenému bílému pečivu.

Losos a vejce v aspiku

Podle mě k Silvestru patří uzený losos. Chuťovek s lososem je nespočítaně, já ale chtěla něco nezvyklého. Nejlepšími parťáky pro tuhle uzenou rybičku je kopr a vejce, a tak jsem rozhodla tohle všechno ještě navíc s kyselou okurkou a olivami zalít do aspiku. Zkoušela jsem plátkovou želatinu od Dr.Öetkera, ale musela jsem ještě navíc použít ztužovač želatiny od té samé firmy. Aspik jsem dělala dvojího druhu: jeden z vody a druhý z vývaru z masa a koření. Každý má své výhody – ten z vody je čirý a lépe v něm naaranžované suroviny vypadají, ten z vývaru je kalnější, nevypadá tak dobře, ale má lepší chuť. Mé zkušenosti s přípravou aspiku jsou malé, takže pokud máte zaručenou želatinu, která vám vždycky ztuhne, použijte ji.

Ingredience:

2 balení plátkové želatiny Dr.Öetker
1 ztužovač želatiny
50g uzeného lososa
3 vejce vařená natvrdo
1 větší kyselá okurka nakrájená na kousky
balíček oliv
kopr
formičky nebo forma na srnčí hřbet
voda/vývar

Vývar: na želatinu jsem použila hovězí vývar na polévku, ve kterém jsem ještě povařila bobkový list, několik kuliček nového koření, celého pepře a celý kmín. Vývar jsem osolila podle své chuti.

Želatinové plátky jsem namočila podle návodu a tekutinu (vodu nebo vývar) jsem zahřála. Poté jsem rozšlehala ztužovač a přidala ho k tekutině. Na dno formiček jsem nalila trochu rozpuštěné želatiny a nechala jí ztuhnout. Poté jsem naaranžovala vejce, kopr, uzeného lososa, okurku a olivy a zalila je želatinou. Opět jsem vše dala ztuhnout do ledničky přes noc.

Pokud máte strach, že agar z formy nevyklopíte, můžete ji vyložit potravinovou fólií. Vyjímání z formy nebo formiček to zajisté usnadní, ale tvary už nebudou tak přesné. Pokud na potravinovou fólii nevsadíte, před vyklápěním formu nebo formičky na chvilku namočte do teplé vody a poté vyklopte. Aspik by se neměl potrhat.

Křenová pomazánka s moravským uzeným na opečené ciabattě

V posledním receptu jsem popřemýšlela, jak spojit moji oblíbenou italskou kuchyni a českou klasiku. Tak nějak lehce. Mám ráda uzeniny z obchodního řetězce Globus, zvláště Moravské uzené. A tak jsem se rozhodla ho posadit na trojúhelníčky opečené italské ciabatty a obé propojit lehkou nadýchanou křenovou pomazánkou.

Ingredience:

20 dkg Moravského uzeného
3 menší ciabatty
½ čerstvého křenu
1 polotučný tvaroh Madeta
tavený sýr Madetka
1 lžíce tatarky
2 lžíce mléka
sůl, pepř

Tvaroh, sýr, tatarku a mléko dáme do misky, vše spojíme a našleháme. Pokud máte ruční šlehač, je to výhoda, ale i ručně se dá tato pomazánka hravě zvládnout. Ochutíme, opepříme podle chuti. Až poté, co jsme spokojeni s chutí základu pomazánky, přidáme nastrouhaný křen, podle toho, co kdo snese a najemno nasekaných pár plátků Moravského uzeného. Ciabáttky rozkrojíme napůl a na trojúhelníčky a dáme nasucho péct do trouby. Poté je obložíme zbytkem Moravského uzeného a ozdobíme pomazánkou (já ji naplnila do igelitového pytlíku a ustřihla roh).

Příprava tohoto menu zabere přibližně půl dne práce a kromě opečení ciabatt se vše dá nachystat den předem, takže pokud obětujete část neděle, 31. se nebudete muset v kuchyni vůbec stresovat. Paštika a křenová pomazánka s Moravským uzeným jsou ostřílené recepty z naší domácí kuchyně, losos v aspiku je tak trochu experiment. Mně chutnají všechny a doufám, že vám zachutnají také. Tak šťavnatý a voňavý Nový rok!!!!!!

 

Komentáře

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook