oblakaoblaka

Stavba domácí udírny – část II.

Vydáno 6.1.2013 - 22:34h. Tomáš Bleša 53 Komentářů »

Z ohlasů na první díl článku o stavbě udírny vím, že někteří z vás netrpělivě čekají na pokračování. Omlouvám se, že to chvíli trvalo a konečně předkládám druhý díl amatérské stavby zahradní udírny. Hned na začátku vám prozradím, že udírna funguje, protože první testy před pár dny proběhly úspěšně.

První díl končil vybetonováním dna udící komory, takže logickým pokračováním stavby bylo vyzdívání těla udící komory, dokončení obezdění prostoru s kouřovodem a zaizolování vrchní části topeniště.

Pokračování zdění těla udící komory Zaizolování vrchní části topeniště

Izolaci na topeniště i dvířka udírny jsem koupil u kamnářů. Izolační deska je 3 cm tlustá. Dvířka mají velmi šikovnou konstrukci. Skládají se ze dvou rozebíratelných rámů. Vnější rám se zazdí do stavby a vnitřní i s vyklápěcími dvířky se dovnitř jen vsune a připevní čtyřmi šrouby. Nemusel jsem mít strach, že si dřevem obložená dvířka zašpiním maltou. Nevýhodou těchto dvířek je poněkud vyšší cena. Dvířka do udírny jsou pravděpodobně nejdražší komponentou celé udírny (6-8 tis.), ale obsahují i misku na odkapávání kondenzátu.

Pokračování ve stavbě těla udírny Prostor pro kouřovod a topeniště byl zvýšen na potřebnou výšku

Rám pro dvířka jsem si nejprve uložil do peřinky z malty a pečlivě jsem si je za pomoci vodní váhy srovnal. Jakmile maltové lože ztuhlo, pokračoval jsem v obezdívání udírnové komory. Nejsem takový frajer, abych dokázal zednickým kladívkem půlit červené cihly s dostatečnou přesností, takže jsem je řezal flexou. Na obou obrázcích výše je vidět, že jsem pomocí kamnářské porobetonové desky zvýšil prostor s topeništěm a kouřovodem na požadovanou výšku. Dorovnal jsem obezdění, abych celý prostor mohl zaklopit (viz. dále).

Zazdívání udírnových dvířek Zazdívání udírnových dvířek
Zazdívání udírnových dvířek Zazdívání udírnových dvířek

Na dalších obrázcích je vidět postupné zazdívání dvířek udírny a na posledním ze série už vidíte i zaklopený prostor části s topeništěm. Tento prostor měl vnitřní rozměr 125×60 cm, takže jsem po pár úvahách zvolil zaklopení pomocí dvou dlažebních desek velikosti 60x60x6 cm. Takovou desku můžete sehnat v kdejakých stavebninách. Další fáze staby byla tepelná izolace komory.

Izolační desky zabraňují rychlému chladnutí udírny. Jsou tlusté 3 cm a přilepil jsem je ke třem stěnám komory (viz obrázek vlevo dole). U stěny s dvířky mi to rozměrově nevycházelo, tak jsem izolaci vynechal. Izolace krásně srovnala nerovnosti zděné stěny a komoru jsem si připravil na pohodlné lepení šamotových desek. Kamnáři obvykle používají desky tloušťky 3 cm, ale já jsem dospěl k závěru, že 2 cm deska by mohla stačit. Desky, které jsou vidět na obrázku mají rozměry 40x20x2 cm. Lepil jsem je samozřejmě kamnářským lepidlem (maltou).

Strop udírny

Jakmile byla komora obložená deskami, zbývalo řešit strop a komín udírny. Na komín jsem použil metrovou rouru (kouřovod 150 mm), zakončenou stříškou (tzv. Meidingerova hlava, cca 550 Kč). Strop jsem se rozhodl řešit podobným způsobem, jako dno udírny, tj. železobeton.

Začátek betonování stropu udírny

Dokončení betonování stroupu udírnyPřipravil jsem z tvrzeného polystyrenu bednění, jak je vidět na obrázku nahoře vlevo. Na stop jsem použil 2 pytle suché betonové směsi (jemné). Napřed jsem na bednění nasypal první pytel, pak následoval ocelový drát (jeden šestimetrový kus nastříhaný na cca půlmetrové kousky – viz. obrázek nahoře vpravo). Nakonec jsem nanesl druhý pytel betonu a zahladil strop zednickou lžící. Vytvořil jsem mírný spád, protože udírně přidám střechu až v průběhu letošního roku, takže tam nebude stát voda, když naprší.

Po dvou dnech jsem bednění odstranil přes dvířka udírny. Šlo to nožem a výrazně lépe, než v případě dna.

Tepelný štít

Jak bylo vidět na obrázcích v prvním dílu článku, měl jsem připravený litinový tepelný štít na uzavření topeniště udírny. Tento materiál velmi rychle rezaví, takže jsem musel přikoupit černou kamnářskou barvu ve spreji a před přišroubováním štítu ke stavbě (na kotvy, které jsou součástí štítu) jsem štít pečlivě nastříkal. Přesný způsob jak se tepelný štít připevňuje k topeništi je dobře popsán na stránkách kamnářství König.

Vnitřní vybavení udírny

Co se stavařiny týká, v tomto momentě jsem se dostal do stavu, kdy byla udírna připravena k užívání. Nicméně, stavbu bylo třeba doplnit ještě o několik kovových prvků vnitřního vybavení. Chceme přece mít možnost klobásky na něco pověsit, že?

Nákres vybavení udírny

V kovovýrobě jsem si nechal vyrobit osm kusů L profilů rozměru 30×30 mm. Šest kousků má sloužit k zavěšení tyčí s uzeninami a dvojici jsem použil na upevnění roštu nad dnem udírny. Na dno udírny jsem si vymyslel ještě takový prvek na rozptylování kouře z nerezového plechu (plamenolam – viz pravá část obrázku výše). Lišty pro zavěsení tyčí v udírněŠířka rozptylovače je závislá na velikosti udírny. U mě to vycházelo na cca 35 x 35 cm. Rozptylovač sedí nad vyústěním kouřovodu do udící komory a jeho smyslem je samozřejmě zajistit, aby kouř stoupal rovnoměrně a udírna udila na všech místech, pokud možno, stejně. Tvar rozptylovače je můj vynález, ale patentované to nemám.

Pokud to shrnu, tak na dně udírny sedí nad kouřovodem rozptylovač. O 10 cm výš je vyjímatelný rošt, který je vyroben taky z L profilů 30×30 mmm. No a v horní části udírny jsou 3 patra lišt pro zavěšení tyčí (viz obrázek vpravo).

Musím dodat, že připevnění nerezových lišt ke stěně komory mi dělalo trochu starosti. Tradičně se takové věci samozřejmě dělají na hmoždinku, ale ta je plastová a do horké udírny pravděpodobně nevhodná. Zkoušel jsem najít vhodnou kovovou hmoždinku, ale neúspěšně. Nakonec jsem jsem lištu připevnil tak, že jsem použil dlouhé vruty v chemické kotvě. Jak je vidět výše, lišty musí držet na stěně, která je 2 cm šamotová deska, pak 3 cm měkká izolace a pak pálená cihla. Nic lepšího, než chemická kotva, mě nenapadlo, ale dělalo se to fakt blbě. Možná, že někoho z vás napadne lepší způsob.

Na věšení uzeného materiálu jsem použil dřevěné tyče o průměru 12 mm. Koupil jsem je za pár kaček v OBI. Ty nerezové řeznické háky, které vidíte na obrázku výše, jsou k dostání např. v Makru.

Závěrem

V době psaní tohoto článku jsem už udělal dvojí uzení. Napoprvé jsem udírnu otestoval při výrobě slaniny z vepřového bůčku a podruhé při připravě moravských klobás. Oba testy dopadly víc než dobře, i když u slaniny jsem měl, jak se ukázalo, špatně vysušené dřevo. Mokré dřevo způsobovalo vznik kondenzátu v komíně, který kapal zpět do udírny. Vím, že někteří autoři doporučují mít v komíně prvek na zachycení kondenzátu, ale ten jsem nesehnal. Nicméně, když jsme použili perfektně suché dřevo, žádný kondenzát se v komíně netvořil a tento problém zmizel.

Domácí slanina a vejce Klobásky v udírně

Pokud vám jde o to, abyste vychutnávali uzené výrobky s malým rozpočtem, tento způsob stavby udírny není pro vás. Na trhu můžete sehnat plechové udírny za pětinovou cenu a můžete začít udit naprosto bez práce. Pokud jste ale trošku romantici a chcete mít v zahradě krásné zákoutí s udírnou, krbem nebo pecí, pak vás tento článek doufám inspiruje. Mohu vám potvrdit, že domácí uzení má něco do sebe. Hotová udírnaRáno zatopíte, naplníte udírnu, otevřete lahvinku, přikládáte, hlídáte a těšíte se na ochutnávání. Je to hezká akce, kterou si můžete užít s přáteli. Nevím, jestli by mě bavilo obskakovat bezobslužnou plechovou bednu řízenou počítačem. Mimochodem, vzpomenete si na tu scénu u udírny z filmu Vesničko má středisková (Marian Labuda a Rudolf Hrušínský si povídají, vytahují klobásky z udírny a popíjejí pivko ze sedmého schodu)?

Udírna je funkční a co dál? Na jaře bych rád nad udírnou vybudoval zastřešení. Vznikne i malý přístřešek na uskladnění dřeva a udírna nebude tolik trpět deštěm a sněhem. Současně bych rád udírnu obložil nějakým pěkným materiálem. Estetickou stránku díla jsem zatím moc neřešil, ale myslím, že by taková věc měla vypadat pěkně.

Pokud máte dotazy, tak se samozřejmě ptejte v diskuzi.

 

Komentáře

  • Pingback: Stavba domácí udírny - část I.

  • Madevil

    Krásná práce… Jaké jsou celkové náklady na takovou udírnu?

    • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

      Přiznám se, že to přesně nevím, ale odhaduji, že materiál je někde mezi 30-40 tis. Kč, což je dost. Šamotové prvky, kamnářská malta, litina – všechno drahé. Zkusím najít doklady.

      • Radan 1

        Chlape, je vidět že jsi IT. Za tyto peníze by normální člověk postavil masokombinát i s řeznictvím.

        • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

          Ale já bych to uměl udělat levnější, ale musel bych začít používat levnější a méně kvalitní materiály. Šamotová cihla je drahá a o kamnářské maltě ani nemluvím. Nechtěl jsem riskovat, že by to začalo někde praskat. Taky bych uměl koupit hotovou plechovou udírnu za pár tisíc, ale to je úplně o něčem jiném.

          • http://www.facebook.com/alantorovi Míra Traker

            možná,že by to šlo,ale je to věc názoru…ne všechno značkové musí být nejlepší,nadruhou stranu je to ale krásná kvalitní práce..a jak jsem psal,posloužila mi jako inspirace…

          • Jiří Cepák

            Čau Tomáši, skvělá práce, jen jestli můžu ještě doladit.. Ten nechutnej koncentrát co kape z komína nebejvá z mokrýho dřeva, v udírně je vlhkosti z masa dost, ale způsobuje to prudký zchlazení kouře v komínové rouře nad udírnou,mám tu samou zkušenost, stačí tu rouru zaizolovat a bude pokoj. Zdarec j.

          • Zdenda

            Díky, bylo to moc inspirativní. Hlavně ta vychytávka s tím stropem je boží. Jenom asi nechám ve dnu komory ten kouřovod maličko přesahovat, právě kvůli tomu stékajícímu tuku aby se nedostal do roury.

          • Roman Vik

            stavím pec a můžu říct jedno: kamnářská malta mi praská. Takže ono ani ten drahý materiál nezaručí nic.. bohužel

      • JaPa

        40 tisíc a to to není zdaleka hotové! ještě za 10tisíc obložit kamenem a je to.. no šílený.. Já buduji udírnu, krb s grilem, linkou a zastřešenou pergolou a náklady jsou do 10ti tisíc (nepočítaje desítek hodin času)… mít udírnu za 50 tisíc, to bych se styděl :(

        • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

          sorry, ale nevěřím, že jde postavit udírna, krb s grilem, linkou a zastřešenou pergolou do 10ti tisíc. Dřevo, barva, kotevní prvky, cihly, kovovýroba, …, to se nasčítá na dost peněz. Když pošlete fotku s popisem a ideálně rozpočtem, tak to tady rád publikuju. Samozřejmě něco jiného je, pokud stavíte stylem: dřevo mám od bráchy, cihly mi dá kamarád, švagr mi zadarmo udělá dvířka udírny, atd. Já si ale nemyslím, že je ostuda ty věci normálně kupovat za běžné ceny.

  • Pliska T

    dobry den
    kde jste kupoval dvirka k udirne prip. dvirka k topenisti? Jinak pkna prace

    • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

      Obojí jsem koupil od http://www.kamna-konig.cz
      Díky.

  • Martin

    Zdravim, pěkná práce. Co jste použil jako kouřovod? Běžná kamnářská roura?

    • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

      Díky. Ano, je to běžná kamnářská roura 150 mm.

  • http://www.facebook.com/alantorovi Míra Traker

    krásná práce…posloužila mi jako inspirace…

  • eliška

    Přeji pěkný den, obdivuji Vaše dílo. Určitě využiji k inspiraci i já. Chtěla bych se zeptat, jaké desky jste použil na tepelnou izolaci, jakým lepidlem jste je přilepil a zda budou ještě a čím překryty? Dík za radu!!!

    • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

      Přiznám se, že název té desky už jsem zapomněl, ale v kamnářství Vám to určitě řeknou. Tuším, že to byla tloušťka 4 cm. Přiznil jsem to stejnou kamnářskou maltou, jakou jsem použil na šamotové cihly. Složení stěny udírny je červená cihla | izolační deska | šamot.

  • tomas

    dobry den perfektni prace stavim si taky mensi udirnicku a chci pouzit jako kourovod keramicky kourovod,puvodne je to odpadova roura myslite ze muzu toto pouzit nepraskne mi diky

    • KillBill

      urcite nepraskne, mam to vyskusane.

    • Aleš

      Kamenina praskne. Mě už se to stalo.

  • Pingback: Visit This Link

  • Pingback: check my blog

  • Pingback: how to join Herbalife

  • Pingback: board certified plastic surgeon Scottsdale

  • Pingback: click here

  • Mirek

    Udírna pěkná, o tom žádná, ale ty náklady jsou zcela mimo mé chápání. Já myslím, že v případě udírny jde o funkčnost a tady se mi to jeví spíš jako „chlubírna“ (v tom dobrém slova smyslu)… Kdysi mi můj šéf, který si stavěl dům řekl: Vykašli se na to, jak ten dům vypadá a jestli se líbí sousedům. Zaměř se na to, aby vevnitř byl takový, jaký ho chceš mít. A přesně takový dům jsme loni postavili. A u udírny to platí myslím dvojnásob.

    • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

      Tak já myslím, že všichni víme, že jde koupit počítačem řízená udírna za pár tisíc. Tohle je technologie stavby, jak by to asi dělala kamnářská firma, kdybyste si to objednal na klíč a zaplatil byste klidně 200 tis. A oni by to dělali z materiálu, kde by si troufli na to dát záruku. Spousta věcí jde udělat levněji. Můžete risknout normální maltu místo kamnářské, normální cihly, beton místo šamotu, vynechat tepelnou izolaci, nedělat komoru ze šamotu, dvířka si uděláte sám ze dřeva nebo je svaří kamarád, atd. Bratr vyudil skvělou slaninu v plechovém barelu. Z popelnice jde udělat udírna taky. Rozumíme si? Tohle není závod o nejnižší cenu, ale chápu Váš komentář.

  • Radek

    Moc pěkná udírna, chtěl bych si takovou taky postavit. Nemáte od ní nějaké stavební koty, aspoň základní. Děkuji

  • Roman Šmerda

    Už máte udírnu obloženou? Jestli ano tak čím jste ji obkládal. Dekuji Roman. Fajná udírna.

  • Marián

    Zdravím, děkuji za fajn článek. V některých věcech sem se nechal inspirovat. Chtěl bych se zeptat co jste použil jako izolační materiál do prostoru uďáku?

  • Boban

    perfektně postavené, klobouk dolu , dívám se na to už asi po 1000 :-)

  • jan chebu

    Zdavim chěl bych vědet kam odteka omastek při 80 stupnu.dekuji

    • http://www.vyuzeno.cz/ Tomáš Bleša

      Popravdě řečeno nikam. Padá na síto ve spodní části udírny. Počítám, že budu muset jednou za čas vyčistit. Teď jsem zrovna udil klobásy a maso a musím se mrknout, jak to dole vypadá.
      Možná by nebylo špatné udělat si malé plechové vaničky a položit je dolů pod maso, aby se co nejvíc omastku zachytilo tam.

      • Andrea Čierna

        Jo, takže udělat vývod kouře od topeniště zboku a nikoli ze dna udírny, a na dnou udírny nasypat písek, jak radí odborníci, není zas tak špatný nápad. Rozptylovač plamene bude muset být výš,

  • Karel

    Dobrý den perfektní práce nechcete dát další fota jak jste pokročil v dokončení udírny

  • Blanka

    Dobrý den,jak daleko máte topeniště od udírny? Díky

  • Karel

    Díky pane Blešo, návod je bezvadný a hned na jaře se do toho dle návodu pustím. Když je člověk šikovný, smekám před ním :-) Přeji mnoho dobrých klobásek.

  • Zdeněk

    V první části jste končil betonováním dna udírny. V této části to jako povrch betonu nevypadá je to vymazané nějakou šamotovou maltou, nebo jsou to také desky ???
    To samé by asi zajímalo ostatní o stropu .
    Jste machr a inspiroval jste dost lidí, já si dost věcí přebírám, mám jen zatím základovou desku, ale už nakupuji materiál.
    Budu stavit přímo cihly na spáru a celou šířku, takže obvod udírny bude asi 104 x 104 cm. Dále nebudu dávat izolační desky, ale volím širší šamotky 50 x 30 x 3 cm (12 ks) .
    Dvířka UD03 od Köninga a topeniště zatím vyzkouším odmontovatelné, k tomu jsem zakoupil kamínka šamotky za 1500 Kč, budu je muset trochu upravit.
    když to nevyjde použiji dvířka a rošt včetně desek na zděné topeniště.

  • Zdeněk

    Oprava mého posledního příspěvku desky jsou 50 x 37 x 3 cm, vnitřní prostor počítám bude asi 74 x 74 x 106 cm bez desek.

  • Pavel Kocúr

    Dobrý vecer zajimalo by mne kde jste sehnal dvirka k topenisti. Dekuji
    Jinak nadherne dilo

  • Petr

    Dobrý den velice pěkné dílo mohl byste dodat nějaké fotky udírny po jejím dokončení. Díky Petr

  • Petr

    Dobrý den,na kolik vás to přišlo?
    děkuji petr

  • Richard

    Hezká práce….

    S dovolením bych se rád zeptal, jestli se podařilo vyřešit potíž s odvodem kondenzátu z komína?

    Děkuji

  • jindra

    Taky se chystám na chatě budovat (tzv. trojkombinaci) udírnu,venkovní vaření a krb. Mám na to vymezený prostor (půdorys) 100 x 330cm,což si myslím je dostačující. V hlavě už mi víceméně kolují detaily abych nic neopoměl. Jedním z nich je(vnuknul mi ho výše uvedený článek) zazdění dvířek,jak spodních, tak horních s přesahem o 3 cm ven od nosné zdi. Protože jsem se rozhodl celou stavbu nakonec obložit kamenem. Tímto budou dvířka zároven s obkladem. Jindra

  • Petr

    Dobrý den,
    zajímalo by mě, proč jste udělal pouze udírnu a nepoužil topeniště i jako prostor pro grill.

  • Andrea Čierna

    Dřevo se na uzení máčí, takže od toho vám kondenzát nekape, že dřevo je mokré, to být dokonce má..Asi to chce zaizolovat komín.

  • Václav Port

    Můzě

    Být zděná udírna uzavřena betonovou čepicí ?

  • František

    Krásně provedená udírna do posledního detailu mě inspirovala pro moji
    stavbu na chatě. I když budu stavět dřevěnou, tak všechno od ohniště až
    po vedení kouře a spodek udírny musím udělat. Díky za cenné rady, za
    podrovný návod i fotodokumentaci. Přesně si představuji i to vámi
    popsané posezení při uzení. Jen pro zajímavost se zeptám: jaký máte
    spád kouřovodu?

  • Laďa

    Udírna hezká, ale mám pár dotazů..
    Jak dlouho trvá, než zděnou (betonouvou) udírnu vytopíte a zbavíte se vlhkosti z betonu a zdiva, aby jste mohl začit udit maso? Hlavně v zimě při třeba -10st? Nedehtuje Vám při uzení (černý povlak na mase)?
    Jak se Vám daří zajistit dostatek kouřem, u ohniště s roštem? Ve většině „odborných“ návpdů a rad uvádějí, že ohnište má být bez roštu (oheň přimo na betonu), aby dřevo tolik nehořelo a vydávalo co nejvíce kouře.
    Před pár lety jsem si postail téměř shodnou udírnu a po roce jsem zděno/betonový prostor pro uzení zboural a nahradil dřevěným, u ohniště jsem zrušil rošt a nyní mohu i v mrazech udit nejpozději po hodině „roztápění“ udírny a po dehtu ani stopa-. Zrušil jsem i rozprylovač kouře, protože i když jsem na dně měl nádobu na odkapávající tuk, roptylovač byl celý „zaprasený“ a v nádobě nebylo skoro nic:).
    Rád bych věděl Vaši zkušenost, jestli Vám udírna funguje jak má, nebo máte stejné problémy, jako já….. Děkuji za připadné info.

  • Zdeněk

    Ano jeden pán napsal vykašli se na to jak to vypadá, ale hlavně to musí splnit svůj účel. Také jsem se nechal zlákat a jako nezkušený uzenář jsem si postavil udírnu inspirován touto. Musel jsem ji upravit, část jsem obložil dřevem, prodloužil kouřovod, předělal topeniště, zaizoloval komín.
    Na rošt jsem položil do půlky plech, takový kompromis mezi, rošt ano nebo ne.
    Dále jsem udělal přívod vzduchu do kouřovodu, kde řídím dá se říct falešný tah, kde kouř zároveň ochlazuji na potřebnou teplotu pomocí klapky.
    Dá se říct, že tím nahrazuji jak klapku na komíně, tak regulaci na topeništi.
    Měl jsem vždy problém regulovat teplotu, zároveň to nedusit a zajistit nedělaní dehtu.
    Nyní jsem spokojený a maso je někdy až moc čisté.
    Dělat znovu udírnu, místo izolací, šamotu udělat normální dřevěnou boudu, tu si pak můžete něčím jen pro dekoraci obezdít. Velký problém je plechový komín, vyřešte ho nějak jinak budete-li chtít udit, kdy teplota klesne pod 10°C. Dále topeniště udělat od středu udírny alespoň 3 m a vést nejlépe v zemi.
    Nakonec jsem si zbouchal dřevěnou přenosnou udírnu. Nainstaloval topné těleso, termostat, generátor kouře a dělám si báječné čabajky pomocí studeného kouře. Je to jednoduché, levné a funguje to !

  • Zdenek Hubatka

    pridavam aj ja svoj projekt, ktory som postavil na zaklade infomracii aj z tohto navodu, ktory mi velmi pomohol:
    https://malystan.blogspot.com/2018/08/diy-murovany-gril-s-odkedy-sme-kupili.html

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook