oblakaoblaka

Jak upravit přední díl zajíce?

Mám to štěstí, že můj kamarád je myslivec a čas od času mi přinese pěkného ušáka. Zadní díl (zadní běhy a hřbet) připravuji obvykle pečené na víně. Dříve jsem řešila otázku, jak nejlépe zužitkovat předek. Dnes už ale neváhám a připravuji z něj šťavnaté zaječí karbanátky.

Přední díl zajíce, do kterého patří přední běhy, plece, krk a případně  i hlava, se dá upravit jako zvěřinová polévka, sekaná, paštika, ragú, guláš nebo tzv. na černo. Většinou se však málokomu chce obírat tu trochu masa z kostí na předním díle, které je samo o sobě dost suché. Moc ho tam skutečně není a milovník masa by jej spořádal i sám. Přesto jsem našla ideální řešení pro přípravu více porcí. Zaječí maso nastavuji masem vepřovým a z této směsi připravuji výtečné zaječí karbanátky. Uvedený recept na karbanátky ze zajíce můžete s úspěchem použít i na připravu karbanátků z králíka nebo z nutrie (viz  poznámky pod receptem).

Zajíc, králík či nutrie!

Maso těchto zvířat je nejen chutné, ale díky nízkému obsahu tuku i velice dietní. Obsahem bílkovin předčí i libové vepřové maso nebo kuře. Získat zajíce nebo divokého králíka mimo loveckou sezónu je většinou obtížné. Lze jej nahradit králíkem domácím, který je na venkově běžnou součástí jídelníčku. Dnes je však králičí maso snadno dostupné pro každého, chlazené či mražené lze koupit v obchodě . Zato maso z nutrie seženete asi už jen od chovatele, v  70-tých letech minulého století bylo k mání i na pultech obchodů.

Recept na zaječí karbanátky (3 – 4 porce)

Počet porcí je závislý na velikosti zajíce a množství masa, které  se nám podaří obrat z kostí.  Z jednoho zajíce a níže uvedeného množství surovin se dá připravit  6 – 8 karbanátků.

Poměr ingrediencí na jeden zaječí předek

  • 100 g vepřového bůčku nebo jiného tučnějšího kousku vepřového – zaječí maso je dost suché a karbanátek by nebyl bez té trochy tuku kyprý
  • 100 g kořenové zeleniny – mám vyzkoušený přibližný poměr na 3 díly mrkve 2 díly celeru a 1 díl petržele
  • 60 g rozlámaného bílého pečiva – veka, žemle, rohlík, bageta
  • 1 cibule
  • 2 – 4 stroužky česneku – podle velikosti a chuti
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička tymiánu – doporučuji posekat nožem, lépe se uvolní aroma
  • 5 jalovčinek – ty jsem rozdrtila, aby pokrm rovnoměrněji ochutily
  • 5 kuliček celého pepře –  také dávám rozdrcený, ten totiž chutná lépe než  mletý
  • sůl
  • strouhanka
  • sádlo nebo olej na smažení

Postup přípravy

Očištěné zaječí maso jsem dala do hrnce, podlila vodou, přidala očištěnou na větší kusy nakrájenou zeleninu a cibuli. Osolila a dusila do měkka v malém množství tekutiny, aby chuť zůstala v mase a nepřešla do vývaru!

Pozor: Vyvaříte-li maso do polévky, určitě tím ztratí svoji plnou chuť, kdybychom jej následně použili do karbanátků, nebylo by to ono. Tady úspora není na místě.

Nalámané pečivo  jsem nechala provlhčit v trošce vývaru, který zbyl po dušení masa a zeleniny, je-li tekutiny málo, doplním ji vodou nebo mlékem.

Zchladlý podušený předek  jsem vykostila a najemno nasekala kořenovou zeleninu včetně cibule. Vepřový bůček nakrájený na kostky spolu s dušeným zaječím masem a navlhčeným pečivem jsem umela na masovém mlýnku přes malé otvory. Do namleté hmoty už jen zbývalo přidat připravenou zeleninu, rozetřený česnek, mletou papriku, sekaný tymián, drcený pepř a jalovčinky, dosolit a důkladně promíchat.

Teď se určitě divíte, kde že mám v receptu nějaká vejce! Ne, nezapomněla jsem na ně! Nerozpadnou se? Ne i bez vajec budou karbanátky celistvé! Kdo nevěříte, tak vejce do masové směsi přidejte.  Z vlastní zkušenosti však vím, že karbanátek pak už nebude tak šťavnatý a lehoučký.

Z promíchané hmoty, rozdělené na části,  jsem vytvořila koule (cca 5cm v průměru),  které jsem zploštila  na placičky,  obalila ve strouhance (opět žádné vejce) a  zvolna osmažila po obou stranách do zlatova.

Jako přílohu jsem ke karbanátkům podávala  vařené brambory, kompot z jablek podušených v trošce oslazené vody a dochucený černým rybízem, zavařeným ve vlastní šťávě. K pokrmu doporučuji kvalitní růžové víno.

Nemáte možnost sehnat zajíce?

Upravte stejným způsobem králíka  nebo nutrii! Jejich maso je také velice dietní, s velmi nízkým obsahem tuku a bohaté na bílkoviny.

Králík domácí má jemnější chuť, proto dávám do karbanátků z domácího králíka, místo jalovčinek a tymiánu, levanduli a rozmarýn! Tyto bylinky jsou také součástí provensálského koření.

Nutrii a králíka divokého připravuji stejně jako zajíce, jen umelu spolu s masem i malý kousek opečené slaniny.

Pozor: Nikdy nezapomeňte z vnitřku zajíce, divokého králíka a nutrie odstranit všechno sádlo! To je totiž příčinou zápachu při tepelné úpravě , která může odradit některé strávníky od konzumace.

 

Fotogalerie

 

Komentáře

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook