Vajíčková tlačenka
Téměř žádná oslava v naší rodině se neobejde bez vajíčkové tlačenky. Úspěch jsem s ní slavila i u přátel. Řada z nich ji začala doma také připravovat. Samotná příprava není složitá, ani časově náročná. Jen je potřeba počítat s tuhnutím tlačenky, a proto ji doporučuji připravovat den předem.
Než začneme se samotnou přípravou tlačenky, musíme zvážit, jakým způsobem ji budeme podávat, a podle toho zvolíme formu. Srnčí hřbet, forma na biskupský chlebíček nebo bábovková forma nám umožní hotovou tlačenku nakrájet na plátky a udělat z ní základ pro obloženou mísu. Když použijeme malé bábovičky na pudink, misky nebo formičky na muffiny, pak tlačenku naaranžujeme na jednotlivé talířky a budeme podávat každou porci zvlášť. Záleží jen na fantazii.
Co budeme potřebovat?
Na vajíčkovou tlačenku:
- 8 vajec,
- 25 dkg měkkého salámu, třeba domácího šunkového salámu,
- 10 dkg goudy vcelku,
- 1 skleničku sterilované zeleniny Kunovjanka, Hradišťanka či Moravanka,
- 250 ml majonézy, nejlépe domácí,
- sáček želatiny,
- hovězí vývar.
Na domácí majonézu:
- 2 žloutky,
- asi čtvrtlitru řepkového oleje,
- 2 lžičky plnotučné hořčice,
- sůl,
- šťáva z půlky citrónu.
Přípravu vajíčkové tlačenky začneme výrobou domácí majonézy. Možná si říkáte, proč se zdržovat její přípravou? Tak to jste nejspíš nečetli nelichotivé hodnocení časopisu D-test v Česku prodávaných majonéz? Nejlépe hodnocená dostala známku 3! Podle D-testu neobsahují prodávané majonézy téměř žádné žloutky, zato škrobu a éček je v nich požehnaně! Pak snad těch pár minut, které strávíme přípravou té domácí, stojí za to. Mě aspoň ano. Nechala jsem si poradit, vyzkoušela jsem a zjistila, že připravit majonézu doma není nic těžkého, dokonce ani nic časově náročného. A ta chuť! Neváhejte a vyzkoušejte také, určitě litovat nebudete!
Příprava majonézy
Do misky dáme 2 žloutky a na každý žloutek po lžičce plnotučné hořčice. Necháme chvilku odpočinout, cca 2 minuty. Pak začneme žloutky šlehat. Zapomeňte však na robota, jemu bude trvat příprava majonézy nehorázně dlouho. Šleháme ručně, postupně přiléváme olej. Opatrně přidáváme citrónovou šťávu, po štipkách sůl a ochutnáváme. Majonéza houstne poměrně rychle. Správně ušlehaná je jemná, chutná, krásně žlutá a dobře drží tvar, jak můžete vidět na fotce.
Příprava vajíčkové tlačenky
Vejce nejprve pečlivě omyjeme, vložíme do osolené studené vody, aby nepraskla skořápka, a vaříme cca 8 minut. Zatímco se vaří vajíčka, přichystáme si zvolené formy na vajíčkovou tlačenku. Uvařená vejce zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
TIP: Občas se zapomenu podívat kolik je hodin, když se vajíčka začnou vařit. Pak se řídím radou babičky. Vezmu polévkovou lžíci a na zkoušku naberu jedno vejce, snažím se, aby na lžíci nebyla voda, a pokud okamžitě osychá, je vajíčko správně uvařené.
Vejce, sýr a salám nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přecedíme zeleninu, podle potřeby ji pokrájíme na kostičky a přidáme do mísy a vše smícháme s majonézou. Slitý nálev od zeleniny doplníme do půl litru silným hovězím vývarem, přidáme želatinu a za stálého míchání přivedeme k varu. Uvařenou želatinu necháme chvíli zchladit a ještě teplou vmícháme do připravené směsi.
Pozor! Každá želatina se připravuje trošku jinak. Raději si pečlivě přečtěte návod a postupujte podle něj!
Ochutnáme, zda je směs dostatečně slaná a kyselá, případně dochutíme. Nalijeme do připravených forem. A máme hotovo! Necháme vajíčkovou tlačenku v ledničce ideálně do druhého dne, minimálně však 3 hodiny.
Ztuhlou ji vyklopíme z formy tak, že na ní položíme tác nebo talířek, pevně podržíme a přetočíme, aby forma byla dnem vzhůru. Může se Vám stát, že tlačenka nepůjde vyklopit, pak ji opatrně nožem oddělte od okraje formy. Tak a teď už jen zbývá rozkrájet, naaranžovat a můžeme podávat.
