oblakaoblaka

Vajíčková tlačenka

Téměř žádná oslava v naší rodině se neobejde bez vajíčkové tlačenky. Úspěch jsem s ní slavila i u přátel. Řada z nich ji začala doma také připravovat. Samotná příprava není složitá, ani časově náročná. Jen je potřeba počítat s tuhnutím tlačenky, a proto ji doporučuji připravovat den předem.

Než začneme se samotnou přípravou tlačenky, musíme zvážit, jakým způsobem ji budeme podávat, a podle toho zvolíme formu. Srnčí hřbet, forma na biskupský chlebíček nebo bábovková forma nám umožní hotovou tlačenku nakrájet na plátky a udělat z ní základ pro obloženou mísu. Když použijeme malé bábovičky na pudink, misky nebo formičky na muffiny, pak tlačenku naaranžujeme na jednotlivé talířky a budeme podávat každou porci zvlášť.  Záleží jen na fantazii.

vajíčková tlačenka-servírování

Co budeme potřebovat?

Na vajíčkovou tlačenku:

  • 8 vajec,
  • 25 dkg měkkého salámu, třeba domácího šunkového salámu,
  • 10 dkg goudy vcelku,
  • 1 skleničku sterilované zeleniny Kunovjanka, Hradišťanka či Moravanka,
  • 250 ml majonézy, nejlépe domácí,
  • sáček želatiny,
  • hovězí vývar.

 Na domácí majonézu:

  • 2 žloutky,
  • asi čtvrtlitru řepkového oleje,
  • 2 lžičky plnotučné hořčice,
  • sůl,
  • šťáva z půlky citrónu.

Přípravu vajíčkové tlačenky začneme výrobou domácí majonézy. Možná si říkáte, proč se zdržovat její přípravou? Tak to jste nejspíš nečetli nelichotivé hodnocení časopisu D-test v Česku prodávaných majonéz? Nejlépe hodnocená dostala známku 3!  Podle D-testu neobsahují prodávané majonézy téměř žádné žloutky, zato škrobu a éček je v nich požehnaně!  Pak snad těch pár minut, které strávíme přípravou té domácí, stojí za to. Mě aspoň ano.  Nechala jsem si poradit, vyzkoušela jsem a zjistila, že připravit majonézu doma není nic těžkého, dokonce ani nic časově náročného. A ta chuť! Neváhejte a vyzkoušejte také, určitě litovat nebudete!

Příprava majonézy

Do misky dáme 2 žloutky a na každý žloutek po lžičce plnotučné hořčice. Necháme chvilku odpočinout, cca 2 minuty. Pak začneme žloutky šlehat. Zapomeňte však na robota, jemu bude trvat příprava majonézy nehorázně dlouho. Šleháme ručně, postupně přiléváme olej. Opatrně přidáváme citrónovou šťávu, po štipkách sůl a ochutnáváme. Majonéza houstne poměrně rychle. Správně ušlehaná je jemná, chutná, krásně žlutá a dobře drží tvar, jak můžete vidět na fotce.

domácí majonéza

Příprava vajíčkové tlačenky

Vejce nejprve pečlivě omyjeme, vložíme do osolené studené vody, aby nepraskla skořápka, a vaříme cca 8 minut.   Zatímco se vaří vajíčka, přichystáme si zvolené formy na vajíčkovou tlačenku. Uvařená vejce zchladíme ve studené vodě a oloupeme.

TIP: Občas se zapomenu podívat kolik je hodin, když se vajíčka začnou vařit. Pak se řídím radou babičky. Vezmu polévkovou lžíci a na zkoušku naberu jedno vejce, snažím se, aby na lžíci nebyla voda, a pokud okamžitě osychá, je vajíčko správně uvařené.

suroviny na vajíčkovou tlačenku

Vejce, sýr a salám nakrájíme na malé kostičky a dáme do mísy. Přecedíme zeleninu, podle potřeby ji pokrájíme na kostičky a přidáme do mísy a vše smícháme s majonézou. Slitý nálev od zeleniny doplníme do půl litru silným hovězím vývarem, přidáme želatinu a za stálého míchání přivedeme k varu. Uvařenou želatinu necháme chvíli zchladit a ještě teplou vmícháme do připravené směsi.

Pozor! Každá želatina se připravuje trošku jinak. Raději si pečlivě přečtěte návod a postupujte podle něj!

Ochutnáme, zda je směs dostatečně slaná a kyselá, případně dochutíme. Nalijeme do připravených forem. A máme hotovo! Necháme vajíčkovou tlačenku v ledničce ideálně do druhého dne, minimálně však 3 hodiny.

vajíčková tlačenka před ztuhnutím ve formách

Ztuhlou ji vyklopíme z formy tak, že na ní položíme tác nebo talířek, pevně podržíme a přetočíme, aby forma byla dnem vzhůru. Může se Vám stát, že tlačenka nepůjde vyklopit, pak ji opatrně nožem oddělte od okraje formy. Tak a teď už jen zbývá rozkrájet, naaranžovat a můžeme podávat.

 

Fotogalerie

 

Komentáře

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook