oblakaoblaka

Pálivá zeleninová pomazánka Harissa – s masem

Máte rádi ostrá jídla? Chcete si zpestřit jídelníček trochou exotiky? Pak zkuste Harissu! Pálivou zeleninovou pomazánku původem z Turecka.

Chutná je namazaná na chlebu s máslem nebo na topince. Hodí se k masu, grilování nebo do polévky. Možná, že ji znáte. Dříve, zhruba před 25lety, byla u nás běžně ke koupi, prodávala se ve velkých tubách nebo v malých konzervách. Dnes je jen těžko k sehnání, tak si ji doma připravuji sám ve dvou variantách, klasickou zeleninovou a vylepšenou s masem. Plusem je, že doma připravená Harissa neobsahuje žádné konzervanty ani „éčka“.

Jak moc bude Harissa pálivá?

Na tuto otázku je těžké odpovědět. Každý vnímá pálivost jinak. Doporučuji předem zvážit, kolik chilli papriček použijete. Pokud se bojíte, že bude pomazánka příliš pálivá, pak chilli papričky nedávejte, pomazánka je výborná i bez nich. Jemně pikantní pomazánku připravíte přidáním dvou chilli papriček, ostře pikantní bude z pěti. A pokud máte rádi super ostré, dejte jich 10. Již jsem Harissu takto ostrou dělal a moc mi chutnala.

Na masovou Harissu potřebujeme:

  • 2 kg červených vyzrálých paprik (na druhu nezáleží, můžete použít od kápií až po silnostěnné druhy, nejlepší jsou pálivé, dokonce můžete dát i z poloviny zelené papriky),
  • 2 kg vyzrálých domácích rajčat,
  • 1 kg cibule,
  • 1 palička českého česneku,
  • 2 až 10 ks chilli papriček dle požadované ostrosti,
  • 2 kg krkovičky,
  • 1 sáček Pikanty (kořenící přípravek k nakládání zeleniny),
  • 2dl řepkového nebo olivového oleje,
  • 10 dkg cukru,
  • 150 – 200 ml octa
  • a gumové rukavice.

Harissa_suroviny

Proč rukavice?

Aby se Vám nestalo to, co mě. Při krájení pálivých paprik a chilli papriček jsem rukavice nepoužil, musel jsem si odskočit na toaletu a … Myslel jsem si, že si stačí umýt ruce důkladně mýdlem. Omyl. Nestačí!!! Nepodceňujte to! Jakýkoliv dotek na rty, do očí nebo ještě hůře na intimních místech vás spolehlivě vrhne do náruče „doktora Chocholouška“. Pomazánku nedoděláte a budete trpět, trpět a trpět. A to dlouho!!

Pozor! Při krájení pálivých paprik, zejména pak chilli papriček použijte vždy rukavice!

Postup:

Paprikové lusky a chilli papričky odstopkujeme, podélně rozkrojíme a zbavíme jadýrek. Rajčata rozřízneme na čtvrtky. Cibuli oloupeme a též nakrájíme na čtvrtky. Česnek oloupeme. Maso nakrájíme na větší kostky. Pikantu, doporučuji namlít na jemno. Osvědčil se mi tříštivý kávomlýnek na mixeru nebo mlýnek na mák. Všechnu zeleninu společně s masem umeleme na mlýnku na maso č. 2, pokud máme větší desku (3 mm), tak meleme 2x.

Tip: Pomazánku můžete připravit i hrubozrnou, umletím na desce 3 mm nebo 5 – 6 mm.

Umletou směs masa a zeleniny dáme do hrnce, vmícháme olej a postupně přidáváme nakládací přípravek Pikanta. Množství Pikanty volíme podle své chuti. Nic neohříváme, mícháme za studena a dlouho, sůl a cukr se špatně rozpouští. Výsledná chuť by měla být lahodně slaně-sladko-kyselá s kořeněným a pálivým ocáskem. Směs při míchání ochutnáváme, abychom ji nepřesolili, a když je slaná tak akorát, podle chuti a potřeby doladíme opatrně a úplně nakonec cukrem, případně octem.

Pozor! Sůl nepřidávejte. V kořenící směsi Pikanta je jí víc než dost.

Harissa-příprava

Směsí naplníme čisté a suché sklenice, které používáme ke konzervaci masa, zavíčkujeme a dáme ke sterilizaci. Počet sterilizací určuje množství přidaného octa. Pokud jsme k uvedenému množství surovin přidali minimálně 1 dl octa, pak je směs dostatečně kyselá, aby stačila jedna sterilizace, ale vzhledem k obsahu syrového masa, raději sterilizujeme dvakrát 20 minut při teplotě 80°C. Pokud jste přidali menší množství octa než 1 dcl (směs nebude dostatečně kyselá, její pH bude vyšší než 3,5), pak sterilizujme 3x. Mezi sterilizacemi necháme sklenice při pokojové teplotě jeden až dva dny. Více se o sterilizaci dočtete zde. Z uvedeného množství surovin vyrobíme 30 až 37 skleniček objemu 330 ml, o obsahu 200 až 250 g masové Harissy.

Zeleninová varianta:

Pokud máte raději bezmasá jídla, můžete si připravit i bezmasou Harissu. Postup je stejný, jen vynecháme maso. Sterilizovat stačí pouze jednou a to 20 minut při 80°C. Vyrobíme 23 až 26 skleniček objemu 330 ml. Do skleniček dáváme cca 250 g Harissy.

Na závěr mohu jen říci: „Pusťte se do přípravy! Ať zvolíte masovou či zeleninovou variantu Harissy a libovolné množství chilli papriček, vždy budete spokojeni.“

Fotogalerie

 

Komentáře

  • Sadlo Drob

    toto je fakt pecka. letos již dělám po druhé. dávám habanero papričky extra strong a letos jsem přidal i pečený lilek na zjemnění chuti.wau

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook