oblakaoblaka

Jak vyškvařit sádlo za půl hodiny?

Zdá se Vám to nemožné? Nevěříte? Vyzkoušejte a určitě budete nadšeni stejně jako já. Jediné, co k přípravě škvařeného sádla potřebujete, je mikrovlnná trouba.

Škvařené sádlo nesmí v mé kuchyni chybět. Používám jej při vaření i smažení. Zastávám názor, že nejlepší řízek je smažený na sádle. Guláš si bez sádla také nedovedu představit. A takový krajíc chleba namazaný sádlem a posypaný solí, to je dobrota. Mňam. Ale vyškvařit sádlo doma k mým oblíbeným činnostem rozhodně nepatří. Stát hodiny u obrovského hrnce a míchat škvařící se sádlo, mě nebaví. Sice čas od času sádlo vyškvařím, ale mnohem raději si jej koupím. Když jsem se dozvěděla, že sádlo lze vyškvařit v mikrovlnce, musela jsem to vyzkoušet. S výsledkem jsem byla velmi spokojená. Během půl hodiny jsem měla výborné domácí sádlo. Teď již jinak sádlo neškvařím než v mikrovlnce.

K přípravě potřebujeme:

  • mikrovlnou troubu,
  • skleněnou zapékací mísu s víkem,
  • a cca 1,2 kg vepřového hřbetního sádla.

Postup:

  • vepřové sádlo nakrájíme na malé kostky (cca 1,5×1,5 cm),
  • dáme do skleněné zapékací mísy, přiklopíme víkem a zapneme na 5 minut mikrovlnnou troubu na plný výkon (tři čárky, cca 800W),
Sádlo po 10minutách v mikrovlnce

Sádlo po 10minutách v mikrovlnce

 

  • snížíme výkon mikrovlnky (na jednu čárku) a zapneme ji na dalších pět minut,
  • v míse se nám již objevuje vyškvařené sádlo, které sléváme do sklenice nebo misky,

Tip: Abychom předešli ztrátám (rozlití), doporučuji slévat sádlo nejprve do větší misky a pak teprve do sklenice.

Slévání vyškvařeného sádla

Slévání vyškvařeného sádla

  • opět zapneme na 5 minut mikrovlnku (při sníženém výkonu) a slijeme vzniklé sádlo,
  • celý proces opakujeme, dokud se sádlo tvoří. Zhruba po pěti opakováních při nižším výkonu se tekuté sádlo přestane tvořit a zůstanou nám pouze škvarky.
Vyškvařené sádlo a škvarky

Vyškvařené sádlo a škvarky

Tímto způsobem získáme cca 800 g sádla, což odpovídá jedné a půl sklenici (700 ml).

Příjemný způsob, jak vyškvařit sádlo, co říkáte? Ušetří spoustu času. Navíc při klasickém škvaření sádla se může stát, že sádlo spálíme. Komu z nás se to již nestalo? Mě tedy ano. Dovedete si představit, že se tak stane při škvaření sádla v mikrovlnce? Já ne. Další výhodou je, že nemusíme škvařit velké množství sádla najednou.

Tip: Dejte si zhruba kilo vepřového sádla do mrazáku, a když vám nečekaně vyškvařené dojde, nemusíte běžet do obchodu, máte kam sáhnout a pomocí mikrovlnky rychle sádlo vyškvaříte.

Vyškvařené sádlo

Vyškvařené sádlo

 

 

Fotogalerie

 

Komentáře

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě ...

twiterfacebook