Jak vyškvařit sádlo za půl hodiny?
Zdá se Vám to nemožné? Nevěříte? Vyzkoušejte a určitě budete nadšeni stejně jako já. Jediné, co k přípravě škvařeného sádla potřebujete, je mikrovlnná trouba.
Škvařené sádlo nesmí v mé kuchyni chybět. Používám jej při vaření i smažení. Zastávám názor, že nejlepší řízek je smažený na sádle. Guláš si bez sádla také nedovedu představit. A takový krajíc chleba namazaný sádlem a posypaný solí, to je dobrota. Mňam. Ale vyškvařit sádlo doma k mým oblíbeným činnostem rozhodně nepatří. Stát hodiny u obrovského hrnce a míchat škvařící se sádlo, mě nebaví. Sice čas od času sádlo vyškvařím, ale mnohem raději si jej koupím. Když jsem se dozvěděla, že sádlo lze vyškvařit v mikrovlnce, musela jsem to vyzkoušet. S výsledkem jsem byla velmi spokojená. Během půl hodiny jsem měla výborné domácí sádlo. Teď již jinak sádlo neškvařím než v mikrovlnce.
K přípravě potřebujeme:
- mikrovlnou troubu,
- skleněnou zapékací mísu s víkem,
- a cca 1,2 kg vepřového hřbetního sádla.
Postup:
- vepřové sádlo nakrájíme na malé kostky (cca 1,5×1,5 cm),
- dáme do skleněné zapékací mísy, přiklopíme víkem a zapneme na 5 minut mikrovlnnou troubu na plný výkon (tři čárky, cca 800W),
- snížíme výkon mikrovlnky (na jednu čárku) a zapneme ji na dalších pět minut,
- v míse se nám již objevuje vyškvařené sádlo, které sléváme do sklenice nebo misky,
Tip: Abychom předešli ztrátám (rozlití), doporučuji slévat sádlo nejprve do větší misky a pak teprve do sklenice.
- opět zapneme na 5 minut mikrovlnku (při sníženém výkonu) a slijeme vzniklé sádlo,
- celý proces opakujeme, dokud se sádlo tvoří. Zhruba po pěti opakováních při nižším výkonu se tekuté sádlo přestane tvořit a zůstanou nám pouze škvarky.
Tímto způsobem získáme cca 800 g sádla, což odpovídá jedné a půl sklenici (700 ml).
Příjemný způsob, jak vyškvařit sádlo, co říkáte? Ušetří spoustu času. Navíc při klasickém škvaření sádla se může stát, že sádlo spálíme. Komu z nás se to již nestalo? Mě tedy ano. Dovedete si představit, že se tak stane při škvaření sádla v mikrovlnce? Já ne. Další výhodou je, že nemusíme škvařit velké množství sádla najednou.
Tip: Dejte si zhruba kilo vepřového sádla do mrazáku, a když vám nečekaně vyškvařené dojde, nemusíte běžet do obchodu, máte kam sáhnout a pomocí mikrovlnky rychle sádlo vyškvaříte.
