oblakaoblaka

Jak vyškvařit sádlo za půl hodiny?

Zdá se Vám to nemožné? Nevěříte? Vyzkoušejte a určitě budete nadšeni stejně jako já. Jediné, co k přípravě škvařeného sádla potřebujete, je mikrovlnná trouba.

Škvařené sádlo nesmí v mé kuchyni chybět. Používám jej při vaření i smažení. Zastávám názor, že nejlepší řízek je smažený na sádle. Guláš si bez sádla také nedovedu představit. A takový krajíc chleba namazaný sádlem a posypaný solí, to je dobrota. Mňam. Ale vyškvařit sádlo doma k mým oblíbeným činnostem rozhodně nepatří. Stát hodiny u obrovského hrnce a míchat škvařící se sádlo, mě nebaví. Sice čas od času sádlo vyškvařím, ale mnohem raději si jej koupím. Když jsem se dozvěděla, že sádlo lze vyškvařit v mikrovlnce, musela jsem to vyzkoušet. S výsledkem jsem byla velmi spokojená. Během půl hodiny jsem měla výborné domácí sádlo. Teď již jinak sádlo neškvařím než v mikrovlnce.

K přípravě potřebujeme:

  • mikrovlnou troubu,
  • skleněnou zapékací mísu s víkem,
  • a cca 1,2 kg vepřového hřbetního sádla.

Postup:

  • vepřové sádlo nakrájíme na malé kostky (cca 1,5×1,5 cm),
  • dáme do skleněné zapékací mísy, přiklopíme víkem a zapneme na 5 minut mikrovlnnou troubu na plný výkon (tři čárky, cca 800W),
Sádlo po 10minutách v mikrovlnce

Sádlo po 10minutách v mikrovlnce

 

  • snížíme výkon mikrovlnky (na jednu čárku) a zapneme ji na dalších pět minut,
  • v míse se nám již objevuje vyškvařené sádlo, které sléváme do sklenice nebo misky,

Tip: Abychom předešli ztrátám (rozlití), doporučuji slévat sádlo nejprve do větší misky a pak teprve do sklenice.

Slévání vyškvařeného sádla

Slévání vyškvařeného sádla

  • opět zapneme na 5 minut mikrovlnku (při sníženém výkonu) a slijeme vzniklé sádlo,
  • celý proces opakujeme, dokud se sádlo tvoří. Zhruba po pěti opakováních při nižším výkonu se tekuté sádlo přestane tvořit a zůstanou nám pouze škvarky.
Vyškvařené sádlo a škvarky

Vyškvařené sádlo a škvarky

Tímto způsobem získáme cca 800 g sádla, což odpovídá jedné a půl sklenici (700 ml).

Příjemný způsob, jak vyškvařit sádlo, co říkáte? Ušetří spoustu času. Navíc při klasickém škvaření sádla se může stát, že sádlo spálíme. Komu z nás se to již nestalo? Mě tedy ano. Dovedete si představit, že se tak stane při škvaření sádla v mikrovlnce? Já ne. Další výhodou je, že nemusíme škvařit velké množství sádla najednou.

Tip: Dejte si zhruba kilo vepřového sádla do mrazáku, a když vám nečekaně vyškvařené dojde, nemusíte běžet do obchodu, máte kam sáhnout a pomocí mikrovlnky rychle sádlo vyškvaříte.

Vyškvařené sádlo

Vyškvařené sádlo

 

 

Fotogalerie

 

Komentáře

  • sadlodrob

    jestli máte mikrovlnku na 800kW, tak asi máte doma i malou jadernou elektrárničku :-)

    • Šárka

      Dík za upozornění, „chybička“ se vloudila, již je opraveno.

    • vašek

      Kde jsi četl (kW?) , Ty “ MEGAWATE“?

  • Anna

    Vypada to pekne ,ale nikdy bych to nedelala v mikrovlnce všechno dobre z toho sadla je prič a mikrovlnka je jak když projdeß rentgenem ani jidlo už tam nedavam zehřivat vezme to jidlu chuť .ale každy dela podle sveho uvaženiiiii

    • radar

      Aničko, pokud se ti mikrovlnka nelíbí nepoužívej ji! ale nestraš zde ostatní moderního vaření chtivé čtenáře jejím smrtonosným přínosem. Jsešli taková nevzdělaná „blbka“a nevíš nic konkrétního o bezpečnostním zabezpečení mikrovlnky proti úniku mikrovln, nekomentuj článek. Chápu že akčních článků o upečených amerických dětech,psech či mrtvých popálených důchodcích sedících u mikrovlnky je na intrnetu dost ale přeci nejste stejně cáklá jako p.Dana a její mrtvé potraviny ( viz. sádlo ) husa.
      Vždyt to jsou názory jak v 18 století na vlak, cituji- pojedeli větší rychlostí než 25 mil v hod. pasažéři zemřou nedostatkem vzduchu jelikož jim bude v této rychlosti vysáván z plic. No, bohužel nezemřeli asi to nečetli.

  • Dana

    Tak tímto způsobem nikdy, zničit vše dobré v mikrovlnce a jíst mrtvé sádlo?????

    • SUOF

      SMĚŠNÉ, JAK VYPADÁ VYŠKVAŘENÉ ŽIVÉ SÁDLO?

    • Vojta

      Paní Dano plácáte nesmysly. Nejdříve si přečtěte o šíření mikrovln a jejich vlastnostech. A pak můžete věcně argumentovat o vzniku „mrtvého “ sádla. Ano, asi vše co budete tepelně upravovat bude mrtvé :D a je jedno zda na plotně nebo mikrovlné troubě.

    • Jitka Rybová

      To sádlo je mrtvé už v okamžiku, kdy zabijou toho vepříka.

  • Šárka Blechová

    Děkuji za vaše komentáře, ale nemohu souhlasit se škodlivostí mikrovlnky, ta nebyla doposud prokázána. Zkuste si přečíst toto: http://cs.wikipedia.org/wiki/Mikrovlnn%C3%A1_trouba . Sádlo je výborné, krásně bílé a chutné. Mohu jen doporučit.

  • Tomáš Novák

    Asi to ušetří čas, ale příjde mi to stejné jako lízat zmrzlinu přes igelit. Trošku se z toho vytrácí kouzlo samotné přípravy.

  • Jan

    Totální nesmysl ubírat sádlo během škvaření. Slévané sádlo je „nedotažené“ a za pár týdnů zasmrádne i v ledničce. Klasickým způsobem škvařené sádlo vydrží v chladném špajzu několik měsíců. Honza

    • Šárka Blechová

      Souhlasím s tvrzením, že není nad klasicky škvařené sádlo, ale na druhou stranu, kdo dnes má možnost skladovat sádlo v chladném špajzu? Obávám se, že ten v paneláku nenajdete. Musím však oponovat tvrzení, že sádlo připravené v mikrovlnce zasmrádne. Škvařila jsem sádlo takto několikrát a nikdy se tak nestalo. Ono toho sádla nikdy není tolik, aby zasmrádnout stačilo. Dokonce i vzniklé škvarky jsou chuťově dobré, jediné co jim chybí je barva.

  • irena opatová

    po přečtení komentářů mi to nedá a musím se také podělit o svou zkušenost,sádlo z mikrovnky jsem také zkusila,je dobré akorát tak na vaření,na namazání na chléb nikoli…není nad klasiku i když to stojí námahu stojí to zato

  • Roman Kanický

    Výborně se škvaří sádlo v domácí pekárně, program na marmeládu. Nepřipálí se a krásně voní 👍

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook