oblakaoblaka

Masová roláda

Pořádáte doma rodinnou oslavu a uvažujete nad skladbou jídelního lístku? Připravte pokrm hodný šéfkuchaře – vzhledově atraktivní s výraznou chutí. Upečte masovou roládu! 

Přestože se příprava masové rolády může zdát složitá, opak je pravdou. Obavy, že se maso nepodaří rozříznout na dostatečně velký plát, jsou díky níže uvedenému fotopostupu zcela zbytečné. Naopak příprava rolády nabízí celou řadu možností , jak zkombinovat maso a náplň. Záleží jen na naší chuti a fantazii.

DIGITAL CAMERA

Jaké maso na roládu

Jednoduše takové, abychom jej mohli rozkrojit na plát a poté rozklepat, např. hovězí kýtu, roštěnku, telecí kýtu, vepřovou kýtu, ne příliš tučný vepřový bok bez kostí, skopovou kýtu, drůbeží prsa, vykostěné kuře, vykostěné králičí zadní běhy nebo i maso ze zvěřiny (to ovšem po předchozím naložení). Roládu můžeme péct jednu větší (z plátu hovězí či vepřové kýty) nebo i více menších (z kuřecích prsou).

TIP: Pokud si netroufnete rozříznout maso sami, požádejte řezníka. V dobrém řeznictví vám maso na roládu upraví.

Náplň do masových rolád

Může být rozmanitá. Za náplň lze zvolit prakticky cokoliv – různé směsi mletých mas, směsi masa s játry, zeleninu, houby, uzeninu (uzenou slaninu), sýry, vejce atd. Mezi nejoblíbenější patří směs míchaných vajec s párkem (klobásou) a zeleninou.

TIP: Při přípravě počítejte na jednu obvyklou porci 100 g masa na „obal“ a přibližně stejné množství surovin na náplň. U větších porcí úměrně zvyšte množství obou složek o cca polovinu.

Výběr nože

K rozkrajování masa na plát je důležité mít vhodný nůž. Ten by měl být delší, širší, s dobře naostřeným rovným ostřím. Takovým nožem vedeme řez jedním tahem. Křehčí a menší kusy masa, např. z drůbežích prsou, se dobře prokrajují užším ostrým sekáčkem. Naprosto nevhodné jsou nože krátké, úzké nebo s ostřím zubatým, pilovitým.

Fotopostup – úprava masa na plát vhodný k rolování

DIGITAL CAMERA

Maso z vepřové kýty o průměru 15 cm, vysoké minimálně 7 cm.

 

DIGITAL CAMERA

Masem v polovině jeho výšky vedeme vodorovný řez. Nerozkrojíme jej celé, ale ponecháme jeden jeho okraj v šířce 4 cm nedokrojený, abychom maso mohli rozevřít jako knihu.

 

DIGITAL CAMERA

Maso rozevřeme a další řez vedeme v polovině výšky. Pracujeme odzadu dopředu. Řez nedokončíme, ponecháme hranu v šířce 2 cm.

 

DIGITAL CAMERA

Maso opět rozevřeme. Získáme čtvercový plát masa, nařízneme blány po obvodu a maso mírně naklepeme.

TIP: Pokud se při rozřezávání maso poruší, seřízněte si naplocho z vyšší části masa menší plátek a použijte jej jako záplatu.

TIP: Budete-li se snažit prořezávat vždy středem výšky plátu, dosáhnete po rozložení stejnoměrně vysoký plát masa.

Roláda z vepřového masa (6 – 8 porcí)

Ingredience:

  • plát vepřového masa cca 30 x30 cm, např. z kýty (asi 850 g),
  • 4 vejce,
  • plnotučná hořčice (nebo pikantnější podle chuti),
  • rostlinný olej,
  • 1 cibule,
  • ½ velké nebo 1 menší kapie,
  • 2 nožičky párku nebo 1 klobása,
  • petrželka nebo zelená část pórku,
  • mletá sladká (podle chuti i pálivá) paprika,
  • mletý pepř,
  • sůl.

Postup:

Na 2 lžících rostlinného oleje osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme rozšlehaná vejce a za stálého míchání smažíme do polotuhé konzistence. Připravený plát masa na roládu upravíme: nařízneme okrajové blány, naklepeme, osolíme, opepříme a vnitřní stranu pomažeme hořčicí. Na pomazaný plát masa rozmístíme pokrájenou kapii, nadrobno krájenou zelenou část pórku nebo petrželku, vychladlá míchaná vejce a podélně rozpůlené nožičky párku.

DIGITAL CAMERA

Maso zavineme a převážeme potravinářským provázkem. Roládu obtočíme provázkem napříč i podélně tak, aby se při pečení nerozbalila. Nezáleží na úhlednosti převázání, provázek po upečení sejmeme.

DIGITAL CAMERA

V pekáči na rozpáleném oleji zprudka osmažíme roládu ze všech stran. Po osmažení rolády přisypeme do oleje lžičku mleté papriky, necháme ji rozpustit, odstavíme a roládu v obarveném oleji obalíme.

DIGITAL CAMERA

TIP: Místo oleje můžeme použít i jiné druhy tuků – vepřové sádlo, přepuštěné máslo, rozškvařenou slaninu (škvarečky sceďte, roládu ve vyškvařeném tuku opečte, nakonec škvarečky vraťte do pekáče a postupujte podle následujících pokynů; pokud by škvarečky zůstaly při opékání rolády, mohly by se spálit). Na slanině doporučuji opékat rolády ze zvěřiny a skopového masa.

Podlijeme trochou vody a dáme pécti. Během pečení roládu obracíme a poléváme výpekem nebo horkou vodou. Přibližně za hodinu je roláda upečená.

Upečenou roládu vyjmeme z pekáče, sejmeme provázek a necháme ji chvilku na teplém místě odležet. Roládu krájíme velmi ostrým nožem na plátky.

Pozor! Čerstvě upečenou roládu nekrájíme ihned po upečení. Náplň potřebuje ztuhnout, aby se při krájení nedrobila. Toto pravidlo je obzvlášť důležité, je-li náplň sušší (neobsahuje-li žemli, syrová vejce, mleté maso).

Podáváme s různě upravenými bramborami nebo rýží. Přílohu přeléváme vzniklou šťávou. Chceme-li mít šťávy více, zahustíme ji troškou zvlášť připravené jíšky a lehce rozředíme vývarem. Pro zjemnění chuti můžeme ke konci zavařit i několik lžic smetany. Výpek lze také použít jako základ pro přípravu různých omáček (česneková, cibulová, křenová, sardelová, kari).

Dobrou chuť.

Vepřová roláda

Chuťové variace

Pro inspiraci uvádím několik kombinací různých druhů mas a náplní. Stačí si jen vybrat. Vyzkoušejte a napište, jak se roláda zdařila.

  • Hovězí maso
    • náplň z mletého masa ochuceného jako na sekanou
    • měkký salám, kyselá okurka, vařené vejce
    • mleté vepřové, předem vařená rýže, syrové vejce, strouhaná cibule, slaninové škvarečky, sůl, mletý pepř
    • mleté vepřové, kousky jemného párku
    • roláda uvnitř potřená česnekem, plátky slaniny, klobása, mleté vepřové
    • směs mletých mas, plátky slaniny, kapie, sterilovaný hrášek, syrové vejce, měkký salám a cibule krájená na drobno
  • Telecí maso
    • podušená šunka, sterilovaný hrášek, míchaná vejce, petrželová nať
    • podušená šunka s rajčetem, kyselá okurka, zalít rozšlehanými vejci a nechat srazit
    • nádivky jako do kuřete
  • Vepřová kýta
    • plátky slaniny, měkký salám, vařené vejce, kyselá okurka
    • na slanině osmažená cibule, žampióny, rozšlehaná vejce a nechat zhoustnout
  • Vepřový bůček
    • maso na roládu potřené česnekem, dušené kysané zelí (jako se dává na přílohu)
    • uzené maso na kostičky, cibule, žampióny, uzený sýr, vařené vejce
  • Drůbeží maso
    • mleté vepřové a drůbeží maso, žemle zvlhčená mlékem, žloutky, sníh z bílků, jako koření mletý pepř a muškátový oříšek
    • jakékoli nádivky používané do drůbeže
  • Skopové maso
    • náplně stejné jako u hovězího a vepřového masa, výrazněji kořeníme česnekem
  • Srnčí a jelení zvěřina
    • plátky šunky, strouhaný křen, roládu obalíme na povrchu velkými plátky anglické slaniny, při pečení místo vodou zalijeme přírodním červeným vínem a nakonec zjemníme smetanou
    • maso na roládu pomažeme hořčicí, plníme paprikovou klobásou krájenou na kolečka a vařenými vejci; v tomto případě neobalujeme na povrchu slaninou
  • Králík
    • mletá směs hovězího a vepřového masa, cibule, na másle podušené žampióny nebo lesní houby, sterilovaný hrášek, mlékem zvlhčená žemle

Máte jinou oblíbenou kombinaci masa a náplně, podělte se s námi o ni!

Fotogalerie

 

Komentáře

  • Katka

    Díky za skvělý a názorný návod na přípravu rolády, konečně mám jasno v tom jak to maso proměnit na plát k zavinutí těch dobrot uvnitř.

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook