oblakaoblaka

Jelení paštika na dva způsoby

Když po vánočních svátcích přestane chutnat cukroví, nastává nejlepší chvíle připravit něco chuťově odlišného, ale přitom jemného a ne těžkého. Tuhle roli spolehlivě zastane masová paštika, v tyto dny svátečně – z jeleního masa.

Můžeme ji uvařit hned ve dvou provedeních – kořeněném s provensálským kořením a nasládlém s brusinkami. Masový základ a příprava jsou přitom společné, k ochucení dojde až při konečné úpravě.

Jeleni-pastika

Na jelení paštiku budeme potřebovat:

  • 750 g masa z jeleního hřbetu nebo kýty nakrájeného na malé kostky (cca o hraně 3 cm),
  • 750 g vepřových jater, rovněž na kostky,
  • 1 větší cibule,
  • 4 stroužky česneku,
  • 200 ml 30% smetany,
  • 200 ml růžového vína (např. růžová Frankovka),
  • 250 g Zlaté Hané,
  • 15 kuliček barevného pepře,
  • malá hrst provensálského koření,
  • velká hrst sušených velkoplodých brusinek (klikva),
  • sůl.

TIP: Nemáte možnost sehnat jelení maso? Nezoufejte! Jelení maso nahraďte kuřecím či krůtím masem.

Jeleni-pastika-suroviny

Postup:

Pozor! Celou paštiku budeme vařit v jednom hrnci, proto vyberte odpovídající velikost hrnce!

Nakrájíme cibuli na jemno, stejně tak česnek, a osmažíme ji v hrnci na dvou lžících Zlaté Hané do sklovita. Pak přidáme kostky jeleního masa, orestujeme, poté vhodíme játra. Chvíli smažíme, jakmile se maso začne dusit ve vlastní šťávě, přilijeme víno a smetanu a vhodíme kuličky pepře. Přivedeme k varu, snížíme teplotu a s přikrytou poklicí pomalu dusíme do měkka.

Jeleni-pastika-duseni

Dušení trvá přibližně dvě hodiny, až do chvíle, kdy se maso začne rozsýpat. Tekutina by se měla vyvařit asi na polovinu – pokud je jí méně, trochu podlijeme vodou.

Hrnec s masovou směsí odstavíme a přidáme nakrájený zbytek Zlaté Hané. Tuk necháme pomalu rozpustit, už žádné vaření. Směs osolíme asi lžičkou soli, kdo má rád paštiku slanější, může přidat.

TIP: Záměrně nepoužívám máslo, i když by chuť byla jistě ještě delikátnější. Při následném chladnutí paštiky má máslo tendenci se vysrážet, zatímco Zlatá Haná zůstává ve směsi kompaktní. Pokud chcete přeci jen použít máslo a mít i tak paštiku jednolitou, musíte vynaložit více času a hotovou ji pomalu míchat do vychladnutí. Nebo máte jiný dobrý tip?

Jeleni-pastika-priprava

Nyní budeme paštiku mixovat. Masový základ rozdělíme na dvě poloviny.

První polovinu dáme do mixéru a přisypeme menší hrst provensálského koření. Pokud je směs příliš hustá, můžeme přilít trochu vody.

Pro druhou verzi paštiky nejprve připravíme brusinky. Spaříme je horkou vodou a rozsekáme na menší kousky. V mixéru umeleme druhou polovinu masové směsi, až poté přidáme brusinky a už dále nemixujeme, pouze zamícháme.

Jeleni-pastika-mixovani Jeleni-pastika-ve-sklenici

Hotové paštiky je přibližně 1,5 litru.Pokud jsme dobře hmotu rozdělili, dostaneme 750 ml brusinkové paštiky a to samé množství provensálské. Pro uložení si nachystáme dvě 750ml sklenice se šroubovacím uzávěrem, naplníme je, uzavřeme a necháme v lednici vychladit do druhého dne. V lednici paštika vydrží minimálně týden naprosto čerstvá.

TIP: Pro velmi jemnou verzi paštiky lze do masové směsi přidat nasekané loupané mandle. Naopak pro ostřejší chuť můžeme přimíchat dvě lžičky harissy anebo do hotové paštiky zamíchat sekané feferonky.

Nejlépe paštika chutná s čerstvým domácím chlebem. Voňavá káva, namazaný chléb, k tomu kousek papriky či rajčete…

A pak už bývá chuť znovu i na něco sladkého.

 

Fotogalerie

 

Komentáře

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook