oblakaoblaka

Pečené vepřové koleno na černém pivě

Chcete připravit rodině či přátelům skvělý gurmánský zážitek? Připravte tradiční českou hospodskou pochoutku – pečené vepřové koleno!

Na rozdíl od pochoutek z jiných kuchyní, třeba indické, nemusíte složitě shánět suroviny. Stačí koupit vepřová kolena, ideálně vykostěná, a půllitr černého piva. Ostatní suroviny jistě doma máte.

Pecene-veprove-koleno-na-cernem-pive

Suroviny:

  • 2 vepřová kolena,
  • 1 lžička soli,
  • 6 – 8 stroužků česneku,
  • 5 lžic plnotučné hořčice,
  • 1 lžička mletého černého pepře,
  • 1 lžička drceného kmínu,
  • 1 lžička mleté sladké papriky,
  • 10 ks nového koření,
  • 4 ks bobkového listu,
  • silný masový vývar na podlévání,
  • 2 cibule,
  • hladká mouka a máslo na jíšku,
  • ½ l černého piva,
  • potravinářský provázek.

Příprava marinády:

Utřeme česnek se solí a dáme jej do misky. Přidáme hořčici, mletý černý pepř, drcený kmín, mletou sladkou papriku a pečlivě promícháme, až nám vznikne pasta.

Marinada

Postup:

Vepřová kolena, pokud již nejsou, vykostíme, očistíme a kůži po celém povrchu nařežeme křížem. Připravíme si marinádu a do rozkrájené kůže i vnitřní strany kolena pečlivě vetřeme. Maso již nesolíme.

Marinovani-kolena

Kolena pevně srolujeme a ovážeme provázkem, vložíme do pekáčku, podlijeme černým pivem, přidáme nové koření a bobkový list.

Pred-pecenim

Pekáč zakryjeme a srolovaná kolena pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 90minut.

Predpecene-veprove-koleno

Poté maso odkryjeme a dále pečeme dokřupava odkryté. Kolena při pečení obracíme, poléváme výpekem, popř. vývarem . Upečená kolena vyjmeme, odložíme v teple a doděláme šťávu. Výpek scedíme, podle potřeby naředíme vývarem, zahustíme jíškou nebo dosolíme, a podáváme.

Dobrou chuť.

Veprove-koleno-na-cernem-pive

Fotogalerie

 

Komentáře

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook