Pečené vepřové koleno na černém pivě
Chcete připravit rodině či přátelům skvělý gurmánský zážitek? Připravte tradiční českou hospodskou pochoutku – pečené vepřové koleno!
Na rozdíl od pochoutek z jiných kuchyní, třeba indické, nemusíte složitě shánět suroviny. Stačí koupit vepřová kolena, ideálně vykostěná, a půllitr černého piva. Ostatní suroviny jistě doma máte.
Suroviny:
- 2 vepřová kolena,
- 1 lžička soli,
- 6 – 8 stroužků česneku,
- 5 lžic plnotučné hořčice,
- 1 lžička mletého černého pepře,
- 1 lžička drceného kmínu,
- 1 lžička mleté sladké papriky,
- 10 ks nového koření,
- 4 ks bobkového listu,
- silný masový vývar na podlévání,
- 2 cibule,
- hladká mouka a máslo na jíšku,
- ½ l černého piva,
- potravinářský provázek.
Příprava marinády:
Utřeme česnek se solí a dáme jej do misky. Přidáme hořčici, mletý černý pepř, drcený kmín, mletou sladkou papriku a pečlivě promícháme, až nám vznikne pasta.
Postup:
Vepřová kolena, pokud již nejsou, vykostíme, očistíme a kůži po celém povrchu nařežeme křížem. Připravíme si marinádu a do rozkrájené kůže i vnitřní strany kolena pečlivě vetřeme. Maso již nesolíme.
Kolena pevně srolujeme a ovážeme provázkem, vložíme do pekáčku, podlijeme černým pivem, přidáme nové koření a bobkový list.
Pekáč zakryjeme a srolovaná kolena pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C po dobu 90minut.
Poté maso odkryjeme a dále pečeme dokřupava odkryté. Kolena při pečení obracíme, poléváme výpekem, popř. vývarem . Upečená kolena vyjmeme, odložíme v teple a doděláme šťávu. Výpek scedíme, podle potřeby naředíme vývarem, zahustíme jíškou nebo dosolíme, a podáváme.
Dobrou chuť.
