oblakaoblaka

Rybí polévka

Nebude to tak dlouho trvat a v naší vaně se bude prohánět čilý vánoční kapr. Největší radost z něj mají samozřejmě děti, jeho přítomnost je neklamným znamením, že Vánoce jsou už opravdu, ale opravdu tady.

Tudíž nepředstíráme, že se kapřík stane novým domácím mazlíčkem, a po několika dnech ho proměníme v tradiční řízky a polévku.

Občas některý člen rodiny, možná z lenosti vybírat kosti, vymění smažené kapří „podkůvky“ za dokonale bezpečné filé, avšak rybí polévka je vždy základem, na kterém stavíme naše štědrovečerní menu.

vanocni-rybi-polevka

Na polévku pro šest porcí budeme tedy potřebovat:

  • hlavu kapra zbavenou skřelí (klidně dvě),
  • zbytky masa z přípravy řízků (ocasní část, odkrojené ploutvičky s kostmi),
  • rybí vnitřnosti – podle pohlaví kapra obsahují mlíčí nebo jikry (při nákupu v rybárně dostanete obojí, kupte cca 30 dkg),
  • středně velkou cibuli,
  • dvě mrkve,
  • celer
  • možno i petržel,
  • celý černý pepř,
  • celerová nať sušená,
  • muškátový ořech,
  • máslo,
  • tři lžíce hladké mouky,
  • sůl
  • a dvě housky.

suroviny-na-rybi-polevku

Postup:

Do hrnce s 1 l studené vody vložíme: rybí hlavy, zbytky masa, vnitřnosti, rozkrojenou cibuli, kus celeru asi ve velikosti použité cibule a cca 10 kuliček pepře.

rybi-vyvar

V tlakovém hrnci vaříme 25 minut od doby varu. V klasickém hrnci se vaření prodlouží.

Mezitím očistíme mrkve, nakrájíme na menší kousky a uvaříme v kastrolku s osolenou vodou doměkka.

Tip: Obměnou mohou být růžičky květáku.

V hrnci na polévku si připravíme jíšku, rozpustíme kousek másla a osmažíme na něm tři lžíce hladké mouky. Jíška by měla být žlutá. Do hrnce k jíšce nalijeme  ½ l studené vody, pečlivě rozmícháme a rozvaříme.

Dvě housky nakrájíme na kostičky a osmažíme do zlatova na pánvičce na kousku másla. Lze použít i chléb, je chutnější, ale tvrdší.

rybi-polevka-priprava

Uvařenou rybí směs přecedíme přes cedník. Tekutinu nalijeme k rozvařené jíšce a za občasného míchání přivedeme k varu, vaříme 5 minut. Ochutíme strouhaným muškátovým ořechem a rozemnutou celerovou natí, polévku osolíme.

Vařenou zeleninu ani pepř již nepoužijeme.

Maso opatrně obereme – z rybích hlav vybereme masitá líčka, vnitřnosti nakrájíme na menší kousky. Vložíme do polévky, stejně tak přidáme měkké kousky mrkve. Krátce povaříme. Rybí polévku ochutnáme, případně dosolíme.

Polévku podáváme dostatečně teplou, se smaženými kostkami pečiva.

Nakonec poznámka pro ty, kteří nebudou mít svého vlastního plovoucího kapra – ani vy se nemusíte polévky vzdát, stačí navštívit nějaký obchod s rybami a koupit potřebné rybí ingredience.

Dobrou chuť a radostné Vánoce!

rybi-polevka

Fotogalerie

 

Komentáře

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook