oblakaoblaka

Škvarková pomazánka

Škvarková pomazánka sice barevností neoplývá, ale chuťově je barevná až neskutečně. Dnes si ji děláme i mimo zabijačku, opravdu stojí za to.

Škvarkovou pomazánku jsem poprvé ochutnala, když mi bylo 16 let. Spolubydlící z internátu si ji vozila z rodných Volar. Její tatínek byl voják z povolání a měl na starosti zásobování místní posádky. Prasátka se tam porážela asi hodně, protože Ivanka vozila hodně pomazánky. Pamatuji si její chuť dodnes. Když jsme po mnoha létech pořádali svoji první zabijačku, na pomazánku jsem si vzpomněla. Nejprve jsem učinila pokus z jednoho kg syrového sádla a ejhle, recept byl na světě.

Skvarkova-pomazanka

Napoprvé nebyl o škvarkovou pomazánku velký zájem, neznali ji. Přesto jsem ji každému přibalila nebo poslala alespoň na ochutnání, zbytek jsem přendala do plastových nádob o obsahu 250 ml a uschovala je v mrazáku při -20°C.  Dnes pomazánku dělám i mimo zabijačku, natolik jsme si ji oblíbili.

Týden po zabijačce přijeli k bratrovi hosté z Moravy. Bratr škvarkovou pomazánku, lišácky, aby se jí elegantně zbavil, přidal na stůl k šunce, salámům a sýrům. Přátelé z Moravy byli nadšeni a pomazánka ze stolu zmizela jako první.  Bratr si ji dokonce oblíbil natolik, že si ji v průběhu roku vyrábí i sám, většinou na pohoštění při „chlapských“ výletech, kterým říkají Pašeráci.

Na pomazánku si připravíme:

  • 250 g škvarků,
  • 1 vajíčko uvařené na tvrdo,
  • 2 menší kyselé okurky,
  • 1 polévková lžíce plnotučné hořčice,
  • 1 rovná čajová lžička soli,
  • 1 kávová lžička mletého černého pepře.

Nejprve vyškvaříme sádlo. Z 1 kg syrového sádla získáme 0,8 litru vyškvařeného sádla a 200 až 250 g škvarků.

Suroviny-na-skvarkovou-pomazanku

Ještě teplé škvarky umeleme na masovém strojku. Na jemném struhadle nastrouháme vařené vajíčko a obě okurky, společně s hořčicí, solí a pepřem přidáme k pomletým škvarkům. Směs – pomazánku důkladně promícháme, aby koření bylo rovnoměrně přítomno v pomazánce.  Z tohoto množství budeme mít dvě plastové nádobky o obsahu 250 ml plné výborné pomazánky.

V lednici vydrží ve stejné kvalitě 14 dnů. Déle se nám to nikdy nepodařilo, snědli jsme ji. Škvarkovou pomazánku můžete i zamrazit, přetrvá v mrazáku při –20°C i rok. Zase musím říci, že u nás tomu tak není, moc nám chutná a vždy ji sníme mnohem dříve.

Fotogalerie

 

Komentáře

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook