oblakaoblaka

Zabijačkový sulc

Sulc se u nás vařil vždycky okolo Mikuláše. Byla už zima, den byl krátký. Vše se vařilo na plotně kamen, ve kterých se i topilo. Celým domem se linula vůně vařeného masa a koření. Už je to dávno, dnes vařím i já na Mikuláše sulc, jako vzpomínku na dobu, která se bohužel už nikdy nevrátí.

Množství masa se odvíjí od toho, kolik chcete sulcu dělat, záleží také na obsahu jednotlivých nádob, ve kterých bude sulc připravován. Na níže uvedené množství masa použijeme 5 litrů vody a za pár hodin z toho bude 5 až 6 mís, bohatě zaplněných masem a zalitých báječně chutnajícím vývarem.

 Na přípravu budete potřebovat:

  •  1 vepřové koleno,
  • 2 nožičky,
  • několik kůží (dají se sehnat i mimo zabijačku u řezníka),
  • 1 kg vepřové plece,
  • 1 srdce,
  • ořezy masa ze zabijačky,
  • 2 cibule,
  • 5 stroužků česneku,
  • 2 bobkové listy,
  • 3 větší mrkve,
  • ½ větší celerové bulvy,
  • 7 kuliček nového koření,
  • 7 kuliček černého pepře,
  • 1 vrchovatá čajová lžička kmínu,
  • sůl,
  • 5 litrů vody,
  • 6 ks naložených kyselých okurek,
  • 10 lžic octa (je to individuální, raději ochutnávejte, přilít se dá vždy),
  • plátková želatina 4 ks po 10g (pro jistotu).

Do velkého hrnce dáme koleno a nožičky. Zalijeme studenou vodou, přidáme přepůlené bobkové listy, kuličky pepře a nového koření, kmín a sůl. Od bodu varu zvolna vaříme 45 minut. Pak do hrnce přidáme kůže, maso z plece, srdce přepůlené a řádně oprané, ořezy masa, přepůlenou cibuli a přepůlené stroužky česneku. Hrnec přiklopíme a vaříme další 2 hodiny. Obsah hrnce občas promícháme, aby se maso nepřichytilo ke dnu. Na posledních 20 minut přidáme do hrnce celou mrkev a nenakrájený celer. Jakmile začne maso odpadávat od kosti a je velmi měkké, vyndáme jej a necháme vychladnout.

Sulc-uvarene-maso

Vývar přecedíme a postupně přidáváme lžíce octa tak, jak má každý rád. Případně dosolíme. Pro přípravu želatiny použijeme částečně vychlazený vývar, nikdy ne vodu a připravíme ji dle návodu. Vše promícháme s vývarem a necháme mírně vychladnout.

Sulc-suroviny

Než maso vychladne, připravíme si 6 větších misek. Na dno každé jsme dáme jemně nakrájenou kyselou okurku, jemné plátky uvařené mrkve.

Pozor! Mrkev i kyselou okurku krájíme na opravdu tenké (delikátní) plátky. Jednou jsem jedla na návštěvě sulc. Okurky byly nakrájeny na asi centimetrové špalíky a mrkev byla nedovařená. Byla jsem zklamaná.

Chladné maso obereme, vše nakrájíme na malé kousky, včetně kůží.

Tip: Kůže můžeme najemno umlít na masovém strojku.

Nakrájenou masovou směs přidáme do připravených misek. Do každé misky vlijeme 3 až 4 naběračky připraveného a ochuceného vývaru. Lžící všechny misky promícháme a zbylý vývar následně rozdělíme do všech misek. Do druhého dne necháme ztuhnut na chladném místě.

Sulc Sulc-v-miskach

Sulc se u nás konzumuje většinou ochucený solí, čerstvě umletým pepřem, octem naředěným s vodou v poměru 1:1 a čerstvým chlebem.

 

Fotogalerie

 

Komentáře

  • Honza

    I toto je velice šumné. Nevím co by tomu řekl Baloun z Haškova Dobrého vojáka Švejka. Asi „Já se jenom podívám, já si jenom přivoním ….“ a dál už to snad každý zná. Škoda že z webu se nedá ochutnat.

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook