Dršťková polévka z vepřového žaludku
Babička mi kdysi vyprávěla, že z poraženého prasátka se zužitkovalo úplně všechno a patřil do toho i žaludek, který se většinou používal k přípravě tlačenky. Já mám pro něj lepší využití, vařím z něj báječnou polévku na způsob drštkové.
Vzpomínám si, že když jsem byla dítě a u nás se uvařila k obědu dršťková polévka, a to jako hlavní chod s chlebem, nikdy jsem neobědvala. Naštěstí se chutě časem mění. Dnes, když se zeptám, zda mám uvařit dršťkovou polévku, všichni nadšeně souhlasí.
K přípravě polévky používám vepřový žaludek připravený, jak jsem napsala v článku o zabijačce.
Na polévku budeme potřebovat:
- balíček uvařeného a nakrájeného žaludku (1/3 celého žaludku),
- 4 plátky slaniny,
- 1 střední cibule,
- 2 stroužky česneku,
- 1/3 celeru,
- 2 mrkve,
- 1 rovná polévková lžíce ovesných vloček,
- sůl,
- mletý černý pepř,
- 1 čajová lžička uzené papriky,
- 2 čajové lžičky sladké papriky,
- 1 cm syrové chilli papričky,
- majoránka,
- 1 bobkový list,
- 1,75 l vroucí vody.
Nakrájíme slaninu, cibuli a chilli na kostičky, přidáme i kůži ze slaniny (tu před podáváním z hrnce odstraníme), kmín a vše za občasného míchání smažíme.
![]() |
![]() |
Asi po 5 minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a stejně tak nastrouhaný celer. Zamícháme a přidáme hrubozrnnou sůl, ovesné vločky a bobkový list. Mrkev krásně obarví výpek a osmažením její barva zesvětlá.
![]() |
![]() |
Do usmažené zeleniny přidáme obě papriky, několikrát zamícháme, a pak zalijeme vroucí vodou. Polévku necháme povařit cca 10 minut a těsně před dokončením přidáme uvařený a nakrájený žaludek. Promícháme, přidáme majoránku, mletý černý pepř, případně dosolíme.
Podáváme s kousky natrhaných čerstvých lístků dobromyslu (oregána) nebo majoránky.
