oblakaoblaka

Dršťková polévka z vepřového žaludku

Babička mi kdysi vyprávěla, že z poraženého prasátka se zužitkovalo úplně všechno a patřil do toho i žaludek, který se většinou používal k přípravě tlačenky. Já mám pro něj lepší využití, vařím z něj báječnou polévku na způsob drštkové.

Vzpomínám si, že když jsem byla dítě a u nás se uvařila k obědu dršťková polévka, a to jako hlavní chod s chlebem, nikdy jsem neobědvala. Naštěstí se chutě časem mění. Dnes, když se zeptám, zda mám uvařit dršťkovou polévku, všichni nadšeně souhlasí.

Drstkova-polevka

K přípravě polévky používám vepřový žaludek připravený, jak jsem napsala v článku o zabijačce.

drstky

Na polévku budeme potřebovat:

  • balíček uvařeného a nakrájeného žaludku (1/3 celého žaludku),
  • 4 plátky slaniny,
  • 1 střední cibule,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1/3 celeru,
  • 2 mrkve,
  • 1 rovná polévková lžíce ovesných vloček,
  • sůl,
  • mletý černý pepř,
  • 1 čajová lžička uzené papriky,
  • 2 čajové lžičky sladké papriky,
  • 1 cm syrové chilli papričky,
  • majoránka,
  • 1 bobkový list,
  • 1,75 l vroucí vody.

suroviny-na-drstkovku

Nakrájíme slaninu, cibuli a chilli na kostičky, přidáme i kůži ze slaniny (tu před podáváním z hrnce odstraníme), kmín a vše za občasného míchání smažíme.

SONY DSC SONY DSC

Asi po 5 minutách přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a stejně tak nastrouhaný celer. Zamícháme a přidáme hrubozrnnou sůl, ovesné vločky a bobkový list. Mrkev krásně obarví výpek a osmažením její barva zesvětlá.

SONY DSC SONY DSC

Do usmažené zeleniny přidáme obě papriky, několikrát zamícháme, a pak zalijeme vroucí vodou. Polévku necháme povařit cca 10 minut a těsně před dokončením přidáme uvařený a nakrájený žaludek. Promícháme, přidáme majoránku, mletý černý pepř, případně dosolíme.

drstkova-polevka

Podáváme s kousky natrhaných čerstvých lístků dobromyslu (oregána) nebo majoránky.

Fotogalerie

 

Komentáře

  • Honza

    Dršťková polévka z vepřového žaludku podle mé osobní zkušenosti vysoce předčí klasickou dršťkovou. Měl jsem možnost ochutnat,a pokud jsou dostatečně vyvařené, je to skvělá pochoutka, která není nahraditelná ničím jiným. Kulinářský zázrak z darů přírody a gastronomická bomba!!!!

  • irena opatová

    dršťkovou polévku z vepřových žaludků mě naučila vařit moje babička a to už je 25 let,jen ty žaludky se dnes špatně shání

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook