oblakaoblaka

Uzená vepřová žebra – netradičně

Vydáno 29.1.2014 - 08:27h. Marcela Hackerová 1 Komentář »

Vepřová žebra při zabijačce vždy končí v mrazáku. Jejich čas přichází o něco později, většinou je připravujeme při rodinných setkáních a všem moc chutnají.

O zabijačce jsme všichni přejedeni jitrnic, jelit, prejtu, polévky, ovaru. Řadě z nás je těžko od žaludku, proto s přípravou uzených vepřových žeber doporučuji raději nějaký čas počkat, až vrátí chuť na něco tučnějšího.

Uzena-veprova-zebra

Na úpravu žebírek budeme potřebovat:

  • 2,5 kg vepřových žebírek,
  • 1 větší cibule,
  • 1 palička česneku,
  • 2 mrkve,
  • ½ celeru,
  • 1 kořenová petržel,
  • 10 ks černého pepře,
  • 5 ks nového koření,
  • 1 čajová lžička (ČL) drceného kmínu,
  • 1 ČL uzené papriky,
  • 2 ČL grilovacího koření od Antonína (složení: paprika sladká, chilli, cibule, pepř černý, česnek, oregano, nové koření, koriandr, hořčice, šalvěj, kmín a sůl),
  • 2 bobkové listy,
  • 2 stroužky česneku,
  • sůl.

Poznámka: Uzená paprika je dostupné koření, které se u nás prodává. Vyrábí se tak, že se celé lusky papriky, například ve Španělsku, se ve  vrstvách suší na dřevěných roštech a pod nimi  se pálí dubové dřevo a kouř, který z toho stoupá nahoru, přes dřevěné rošty je udí. Tento proces trvá asi 10 dnů.

Na marinádu budeme potřebovat:

  • 1 polévkovou lžíci (PL) tekutého medu,
  • 1 čajová lžička chilli omáčky nebo pasty,
  • 1 PL sladké chilli omáčky,
  • 1 PL balzamikového krému,
  • 2 PL sojové omáčky,
  • 1 PL hrubozrnné kvalitní hořčice,
  • 1 kávová lžička granulovaného česneku ,
  • 3 PL řepkového oleje,
  • 3 PL černého piva,
  • ½ PL hrubozrnné soli.

Všechny suroviny na marinádu prošleháme v misce minimálně 2 hodiny před použitím, aby se všechny chutě propojily. Tahle marináda je báječná i na grilování masa.

Marinada

Postup:

Vepřová žebírka vyndáme z mrazáku a necháme přirozeně rozmrazit, nic neurychlujeme. Syrová žebra uvaříme v dostatečném množství vody, do které jsme přidali všechno uvedené koření. Doba varu je cca 1,5 hodiny.

Pozor! Maso nesmí být uvařené tak, aby se rozpadalo, protože jej budeme následně zavěšovat do udírny.

Žebra zabalíme do alobalu a necháme rozložené v chladu do druhého dne.

Druhý den zatopíme v udírně a zavěšená žebra udíme při teplotě 60-70°C 4-5 hodin. Samozřejmě, že čím déle, tím lépe. Pak žebírka vyndáme, rozložíme do velkého pekáče a ze všech stran je štětečkem potřeme marinádou. Pod žebra nakrájíme na plátky 2 stroužky česneku a lehce (asi 1 dl) podlijeme horkou vodou. Žebra vložíme do trouby zahřáté na 200 °C a nezakrytá pečeme 30 minut.

Podáváme s čerstvým chlebem, lze i s křenem, i s hořčicí. Ještě lepší je bramborový salát, tomu nikdo neodolá.

Veprova-zebra

 

Komentáře

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook