oblakaoblaka

Zabijačkový guláš podle mé babičky

Zabijačkový guláš je báječná pochoutka. Zpravidla ho děláváme týden po zabijačce. Můžete si jej však uvařit i bez zabijačky doma, suroviny i příprava jsou pro každého dostupné.

Četla jsem mnoho polemik a názorových sporů: kolik má být cibule v poměru k masu, jakou barvu má mít usmažená cibule, kdy solit, zda používat papriku a čím guláš zahustit. Prý nejlepší je mozečkem z prasátka.  Všichni si myslíme, že ten náš guláš je ten nejlepší. Já zde nebudu vést polemiky žádné, jen popíšu guláš, jak ho vařila už moje babička, moje maminka, a jak ho dnes vařím i já.

Zabijackovy-gulas

Suroviny:

  • 0,5 kg vepřové plece,
  • 1 celý jazyk,
  • 2 vepřová srdce (do guláše je přikupujeme, to z prasátka skončilo v tlačence),
  • 250 g jater,
  • 3 polévkové lžíce sádla,
  • 50 g uzeného špeku,
  • 4 větší cibule,
  • 2 čajové lžičky sladké papriky,
  • 2 čajové lžičky gulášového koření od Vitany (obsahuje: papriku, chilli, kmín, sůl, majoránku, koriandr, česnek, cibuli a pepř, díky vyššímu podílu papriky je směs krásně červená),
  • 2 čajové lžičky pálivé papriky,
  • 1 čajová lžička drceného kmínu,
  • 3 stroužky česneku,
  • 0,75 litru vývaru,
  • 2 čajové lžičky soli,
  • majoránku 2x mezi prsty,
  • 2 krajíce chleba i s kůrkou.

Postup

Začneme tím, že do misky nalámeme oba krajíce chleba, přelijeme je 3 naběračkami vývaru a necháme je v tom pěkně vykoupat. Misku odstavíme, její obsah budeme potřebovat až téměř nakonec.  Špek a cibuli nakrájíme na drobné kostičky. Jazyk oloupeme, společně s plecí a srdci nakrájíme na kostky. Játra nejprve důkladně omyjeme studenou vodou, odstraníme všechny blány a nakrájíme. Do rozpáleného hrnce dáme sádlo, špek a cibuli. Smažíme tak dlouho, až cibule téměř zkaramelizuje, má zlatavou barvu. A to je vhodný moment, aby se přidalo všechno maso s výjimkou jater. Maso ze všech stran krásně opečeme, přidáme drcený kmín, obě papriky i gulášové koření. Zamícháme a podlijeme vývarem. Přiklopíme a necháme 1 hodinu dusit. Občas promícháme. Pak k masu přidáme syrová játra a rozdrcený česnek a pepř. Necháme provařit asi 20 minut. Guláš osolíme a zahustíme rozmočeným chlebem, který jsme si rozmixovali do hladka. Babička si pomáhala vidličkou a chleba pasírovala přes cedník. Maminka guláš zahušťovala strouhanými kůrkami tvrdého chleba a já chléb mixuji. Guláš ještě necháme povařit dalších 20 minut, až je maso krásně měkké. Na úplný závěr přidáme majoránku a případně dosolíme.  U nás se zabijačkový guláš podává s kolečky cibule a s chlebem.

 

 

Fotogalerie

 

Komentáře

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook