oblakaoblaka

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina

Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, nehomogenizované mléko ani mikrobiální či enzymatické syřidlo! Stačí jen bílý jogurt, nejlépe ten domácí, a sladká smetana. Výrobu obou sýrů jsem opakovaně vyzkoušela a můžu říct: „Funguje to!“

Libanonský měkký čerstvý sýr Labneh

Nejjednodušší na výrobu je libanonský měkký čerstvý sýr Labneh. Vyrábí se odkapáním přebytečné tekutiny z osoleného jogurtu, popř. ochuceného přidáním čerstvých bylinek. Můžeme jej také v podobě kuliček nakládat do olivového oleje.

K výrobě budeme potřebovat:

  • bílý jogurt (se středním až vyšším obsahem tuku), návod na výrobu domácího jogurtu zde,
  • sůl (na 1 kg jogurtu 7 g soli, tj. 1 a půl kávové lžičky),
  • čistou přežehlenou utěrku nebo větší látkový kapesník,
  • cedník,
  • nádobu na zachycení odkapávající tekutiny.

Postup:

Jogurt jemně osolíme a rozmícháme. Cedník položíme přes nádobu, vysteleme jej utěrkou. Do utěrky vyklopíme ochucený, promíchaný jogurt.

labneh_priprava

Cípy látky svážeme (křížem) a celé uložíme na chladném místě (spíž, lednice). Nádoba pod cedníkem pak zachytí odkapávající tekutinu – syrovátku.

Tip: Syrovátku nevylévejte! Vypijte ji nebo zpracujte v kuchyni! Dá se z ní uvařit lahodně nakyslá polévka s houbami a bramborami nebo ji přidejte jako tekutinu při zadělávání těsta na domácí chléb či koláč.

syrovatka labneh_odkapany

Po 24 hodinách vyjmeme odkapaný sýrový bochánek. Sýr je hotový a připravený ke konzumaci. Z 1 kg jogurtu získáme přibližně 200 – 230 g sýra, záleží na množství oddělené syrovátky. Uchováváme jej v chladu, kde v uzavřené nádobě vydrží asi 1 týden.

hotovy_labneh

Tip: Sýr také můžeme rozdrobit a přidat čerstvé i sušené bylinky (podle chuti např. kopr, tymián, majoránku, oregano, bazalku, mátu) nebo koření (mletá sladká a pálivá paprika, curry, drcený pepř apod.). Pak báječně chutná pokropený olivovým olejem s černými olivami a bílým pečivem.

labneh_lisovani labneh_syr_k_nalozeni

Chceme-li mít sýr pevnější, tužší, můžeme ještě na závěr balíček v látce zatížit a nechat vylisovat – já používám dvoulitrovou láhev naplněnou vodou. Tím se zbavíme další tekutiny. Sýr je pak vhodný k dalšímu tvarování a naložení.

Nakládaný sýr

Podle chuti sýr dosolíme, nalozeny_syrdochutíme bylinkami či kořením, vytvarujeme kuličky, narovnáme do skleněné či keramické nádoby.

Při ukládání do nádoby můžeme proložit snítkami čerstvých bylinek či kořením. Sýr pak zalijeme olivovým olejem a uložíme do chladu.

Po týdnu už můžeme konzumovat. Naložený sýr vydrží v lednici 1 měsíc.

 

 

 

 

 

Měkký bílý krémový sýr Lučina

Ingredience:

  • 3 velké kelímky bílého jogurtu (celkem 1,2 – 1,5 kg),
  • 1 kelímek (200 g) 12% sladké smetany.

Postup:

Výroba je velice podobná výrobě sýru Labneh. Tedy jen ve stručnosti – jogurty důkladně rozmícháme se smetanou. Směs nalijeme do cedníku vyloženého tkaninou a v chladu necháme odkapat do druhého dne. Nelisujeme!

Dostaneme jemný čerstvý krémový sýr, který můžeme konzumovat v přírodním, neupraveném stavu.

Tip: Sýr můžeme osolit a dochutit, např. drceným pepřem, jemně sekanou pažitkou anebo jen česnekem. Sýr je také výborný základ pro přípravu jednoduchých pomazánek.

Hotový skladujeme v chladničce, do týdne jej spotřebujeme.

Obsah tuku v hotovém výrobku závisí na obsahu tuku v jogurtu, doporučuji minimálně 1,5%. Čím tučnější použijeme jogurt, tím je chuť sýra více máslově jemnější, chutnější. Pro zvýšení obsahu tuku můžeme až polovinu kelímku 12% smetany nahradit smetanou ke šlehání (31 – 33% tuku).

Pozor! Nepoužívejte odtučněné jogurty, pro výrobu tohoto sýra se nehodí. Sýr by nebyl chutný.

Fotogalerie

 

Komentáře

  • Michal T

    Super recepty. Chtěl bych koupit manželce fenmentor Kuvings. Myslíte, že se vyplatí?

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook