oblakaoblaka

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou

Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, kupte vepřovou panenku. Panenka je trefa do černého. Jídlo je hotové za pár minut, suroviny si můžete připravit i den předem a vám tak zbude hodně času pro pozvané hosty či rodinu.

Veprova-panenka-plnena

Víte, že …

Vepřové panenské svíčkové, obdobě hovězí svíčkové, všichni říkáme panenka. Tento nejméně namáhaný sval na těle prasátka se táhne pod páteří od krkovice až ke kýtě, s kterou je spojený úponem zvaným palec. Je to maso mimořádně křehké, jemné a hodí se k přípravě minutek, asi těch nejjemnějších řízků, medailonků, nudliček nebo se může upravovat v celku.

Při solení panenky používáme výhradně hrubozrnnou sůl, protože jemná kuchyňská sůl by z ní vysála šťávu. Nikdy ji nezamrazujeme, protože tím ztratí minimálně polovinu své šťavnatosti. A budeme-li ji péct v celku, nikdy do ní nepícháme, protože by vytekla všechna šťáva a maso by nebylo tak křehké.

Co budeme k přípravě potřebovat?

  •  1 ks vepřové panenky je ideální porce pro dvě osoby,
  •  12 ks sušených rajčat naložených v oleji,
  •  20 ks kaparů naložených v soli nebo ve vinném octu,
  •  1 lžíce sádla,
  •  plátek másla prohnětený s polévkou lžící hladké mouky.

Na marinádu:

  • 1 čajová lžička hrubozrnné mořské soli,
  • 2 polévkové lžíce oleje z naložených sušených rajčat,
  • 1 polévková lžíce medu,
  • 1 rozdrcený stroužek česneku.

 Na rizolet:

  • 250 ml mléka,
  • 1 vejce,
  • 100 hladké mouky,
  • 1 rovná kávová lžička soli,
  • 2 lžíce oleje na smažení,
  • 150 g čerstvého listového špenátu,
  • 1 lžíce másla,
  • 1 cibule šalotka,
  • 2 stroužky česneku,
  • 1 větvička rozmarýnu,
  • 2 vrchovaté polévkové lžíce nastrouhaného parmazánu nebo pecorina,
  • sůl a pepř.

veprova-panenka-suroviny

Postup

Vepřovou panenku přepůlíme. Uprostřed přepůlené části panenky přiložíme nůž cca 2 cm široký, a vedeme podélně řez prostředkem svalu. Dáváme pozor, aby špička nože sval nepropíchla. Do takto vytvořené hluboké kapsy postupně vložíme sušená rajčata a kapary. Větší kusy rajčat přepůlíme.

Tip: Velkým pomocníkem při plnění je užší část měchačky.

Takto naplněnou panenku vložíme do marinády, kterou jsme si připravili z výše uvedených surovin a necháme ji tam, zakrytou alobalem, odležet. Nejlépe na chladném místě. Stačí hodina, ale bude-li to do druhého dne, masu to jen prospěje.

veprova-panenka-nalozena

Teď je vhodný čas, připravit si rizolety. Do skleněné misky nalijeme vlažné mléko, přidáme celé vejce a společně prošleháme. Postupně přidáváme mouku, ve které jsme promíchali sůl. Do těsta přidáme rozdrcený jeden stroužek česneku a najemno nasekané jehličky rozmarýnu a vše důkladně promícháme. Mezi tím si rozpálíme větší pánev, potřeme ji olejem a upečeme tenké rizolety. Z uvedeného množství budeme mít 5 ks o průměru 24 cm.

rizoleta

Do pánve, ve které jsme smažili rizolety, dáme lžíci másla a nakrájenou šalotku. Krátce zarestujeme a pak přidáme rozdrcený druhý stroužek česneku. Vhodíme pečlivě oprané listy špenátu a asi minutu je necháme prohřát. Osolíme, opepříme. Špenát necháme lehce okapat a promícháme ho s nastrouhaným parmazánem. Rizolety naplníme připraveným špenátem, svineme.

rizolet

Pozor! Čerstvý špenát obsahuje značné množství vody. Při tepelném zpracování ztrácí až 70% hmotnosti.

Troubu si předehřejeme na 200°C. Na pánvi zprudka opečeme ze všech stran připravenou panenku. Pak ji přendáme do trouby a necháme zapéct 15 minut lehce zakryté alobalem.

veprova-panenka-priprava veprova-panenka-na-pekaci

Pozor! Do masa zásadně nepícháme, hlídáme si jenom čas.

Po 15 minutách k masu přidáme svinuté rizolety a nepřikryté je společně s panenkou zapékáme ještě 5 minut. Do výpeku vložíme připravené máslo, promícháme a podáváme.

Výsledná chuť hotového pokrmu ve vás zanechá na dlouho dojem, že jste večeřeli v té nejluxusnější restauraci.

 

Fotogalerie

 

Komentáře

  • Eva Javorská

    Recept se mi moc líbí, určitě vyzkouším. Všechny suroviny jsou báječné, čili i výsledek musí být takový. Takže se těším na lukulský zážitek, který i vizuálně je úžasný. Doplním bílým vínem, či Prazdrojem 12. Dle gusta.
    Paní Marcele děkuji za inspiraci.

  • Katka

    Vypadá to luxusně, rizolety se špenátem, by mi asi děti nejedli, ale určitě to bude skvělý i s tradičním bramborem. Určitě vyzkouším!

  • petr

    Je to nějaký sirový

NEJNOVĚJŠÍ

Vepřová panenka plněná sušenými rajčaty a kapary se špenátovou rizoletou
Chcete-li připravit něco opravdu, ale opravdu slavnostního a zároveň i chuťově unikátního, něco na co se jen tak nezapomíná, ...

Domácí měkké sýry typu Labneh a Lučina
Vyrobit doma měkký sýr typu Labneh nebo Lučina je velmi snadné. Pro jejich výrobu nepotřebujeme ani čerstvě nadojené, ...

Domácí bílý jogurt
Vyrobit domácí jogurt není vůbec složité. K jeho přípravě nepotřebujete ani jogurtovač. Vystačíte s náčiním běžně používaným ...

twiterfacebook