oblakaoblaka

Pikantní pečené kuře se zálivkou z čerstvého sýra

Čerstvé bylinky a krémový sýr v zálivce dodají celému, na pohled obyčejnému jídlu sváteční šarm (nemluvě o chuti).
Pikantní pečené kuře se zálivkou z čerstvého sýra
Autor: 
Typ receptury: kuře, pikantní kuře
Čas přípravy: 
Čas vaření: 
Celkový čas: 
Porcí: 4
 
Čerstvé bylinky a krémový sýr v zálivce dodají celému, na pohled obyčejnému jídlu sváteční šarm (nemluvě o chuti).
Ingredience
  • 1 celé kuře, naporcované na čtvrtky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 750 g nových brambor, vydrhnutých
  • 2 lžíce světlého přírodního cukru
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1,5 lžíce hrubé mořské soli
  • ½ lžíce mletého sušeného česneku
  • ½ lžíce mletého chilli
  • 2 lžičky citronového pepře
  • 1 lžíce rozemnuté sušené šalvěje
  • ½ lžičky sušené bazalky
  • ½ lžičky sušeného rozmarýnu
  • velký svazek hladkolisté petrželky
  • malý svazek máty
  • 2 stroužky česneku, nakrájené
  • nastrouhaná kůra z 1 biocitronu
  • 4 lžíce loupaných mandlí
  • 150 ml extra panenského olivového oleje
  • 150 g žervé, nejlépe z kostičky
  • čerstvě mletý pepř
Instrukce
  1. Kuřecí stehna párkrát podélně nařízněte. Všechno maso lehounce potřete olejem. Smíchejte suroviny na potření kuřete a důkladně je do masa vmasírujte; nechte aspoň půl hodiny odležet. Kuře pečte na mřížce při 200 °C hodinu až hodinu a půl dozlatova.
  2. Dejte vařit brambory a připravte zálivku. Do mixéru vložte bylinky, česnek, citronovou kůru a mandle a 10 vteřin zpracovávejte (ne dohladka!). Pak postupně přilévejte olej a mixujte. Přendejte do misky a přidejte nadrobený sýr. Zálivkou přelévejte horké pečené kuře a vařené brambory.

Fotogalerie