Celer, zejména ten řapíkatý
O celeru koluje řada pověstí a pověr. Mnohé jsou opravdu pikantní. Mé okolí mi s rozpačitými úsměvy potvrdilo, že jsou to pověry pravdivé!
Tím zajímavější mi připadá nejmladší z celerové rodiny, který se nám dlouho skrýval v oblasti Středomoří, a který by měl mít oné pověstné živočišné síly nejvíc – celer řapíkatý.
A zase to afrodisiakum!
Samozřejmě jsem se nemýlila. Stejně jako jeho starobylý kořenový buclatý kolega je i řapíkatý celer silným afrodisiakem. Využívali ho již staří egypťané. Prý hlavně pro muže – ale naprosto tajně vám mohu prozradit, že na ženy působí taky. A to DOST! Vůbec, čím víc se do celerového tajemství ponořuji, zjišťuji, že pověsti a mýty zdaleka neumí obsáhnout skutečné schopnosti celeru! Řapíkatého i bulvového!
Celerové aroma čistí a chrání
Silné aromatické silice a éterické oleje, kterými celer oplývá, chrání před bakteriemi a plísněmi nejen rostlinu, ale při konzumaci také strávníka a jeho sliznice. Celer uklidňuje žaludek i střeva a odstraňuje z nich plísně a nežádoucí bakterie. Tuto dezinfekci můžeme využít v době nachlazení, kdy šťáva z celeru nejen pročistí tělo, ale také rozpouští hleny a dodá vitamín C. Je to doslova elixír zdraví. Vitamínová béčková bomba, která navíc výtečně čistí ledviny a močové cesty.
Vitamínová bomba!
Celer obsahuje především vitamíny skupiny B a to celou jejich škálu. Dále pak A, K a C, betakaroten a kyselinu listovou a velké množství minerálních látek – vápník, hořčík, draslík, jód, železo a chrom. Snižuje hladinu krevního cukru a působí také močopudně.
TIP: Čím jsou stonky řapíkatého celeru světlejší (ideálně až bílé) tím bude jeho chuť jemnější.
Zásadotvornost je velmi ceněna
Působí zásadotvorně a to je obrovská výhoda pro podrážděný a překyselený žaludek. Kromě těchto jednorázových léčivých účinků nám může dlouhodobá konzumace celeru pomoci od zdravotních potíží způsobených přemírou konzumace sladkých a chemicky konzervovaných jídel jako jsou chronická únava nebo migrény, zaplísnění, vaginální mykózy, alergie a podobné neduhy. Celerová zásadotvornost je mnohdy tak silná, že trocha celeru při začínajícím záchvatu migrény může bolest zastavit. Stejně blahodárný účinek má konzumace celeru na léčbu dny a revmatismu, což jsou nemoci spojené právě s ukládáním škodlivých látek z potravy v těle.
TIP: Uprostřed řapíkatého celeru je tzv. srdíčko, které je nejkřehčí a má nejjemnější chuť. To se nejlépe hodí do salátů.
Při loupání celeru pevné nervy – než se to naučíte
Řapíkatý celer se pěstuje pro své dužnaté silné stonky, jimž se někdy říká také „žebra“ a ty se velmi dobře odlamují od „srdíčka.“ Před konzumací se lehce oloupají – mají vláknitý povrch – a dále zpracovávají do salátů za syrova nebo se tepelně upravují. Lépe je vybírat celery větší, tlustší, protože vláknu je třeba odstranit důkladně a u maličkých tenkých řapíků je to opravdu piplavá práce. S trochou cviku však brzy zjistíte, kde a jak za které vlákénko vzít – pak už půjde loupání jedna radost. Malá rada – začínejte od středové prohlubně.
Překvapení – je hodně slaný!
Chuť řapíku je šťavnatá, aroma štiplavější, ale méně „celerové“ než u bulvového kolegy. Co mi však občas vadilo – zejména v syrovém stavu – byla velmi výrazná, přirozeně slaná chuť. Ale zase to nebylo u každého celeru, také tady platí, že jemnější a méně slaný je celer více světlý až vybělený. Tmavé celery jsou opravdu silně voňavé a slané.
Při vaření na to pozor a před solením jídla z řapíkatého celeru raději více ochutnávejte. Tenhle chlapík si díky vysokému obsahu draslíku do velké míry solí sám.
Je výborný do přírodních šťáv
Jako součást doma mačkaných džusů a šťáv je celer úžasný. Sama o sobě je šťáva z řapíkatého celeru velmi ostrá a asi jen hodně odvážný jedinec by jí dokázal zkonzumovat jen tak. Ale jako přídavek kamkoliv dodá na pikantnosti a svou slaností vyváží sladkou chuť ovoce.
Do masa i jako příloha
Vařené kousky řapíkatého celeru jsou výtečnou přílohou k masu, stejně tak se uplatní přímo jako součást masového pokrmu, do různých pikantních směsí, rizota. Chutná i upravený klasicky, obalený a osmažený. Také zapékaný řapíkatý celer není k zahození. Meze fantazii se nekladou.
Syrový se hodí do dipů, omáček k masu nebo do pomazánek.
V lednici vydrží dlouho
Jak nejlépe řapíkatý celer uchovávat? Když ho zabalíte do lehce vlhké utěrky, vydrží v lednici i dva týdny. Můžete z něj potom podle libosti odlamovat potřebné řapíky.