Živáňská pečeně – 4 varianty tradičního slovenského receptu
Známá je i pod názvem Živáňská jehla. Když jsem ji před léty ochutnala na dovolené na Slovensku v hotelu u Štrbského Plesa, byl to pro mě takový chuťový zážitek, že jsem okamžitě zatoužila umět připravit Živáňskou pečeni sama.
Která je ta pravá a původní?
Zapátrala jsem po receptech. Listovala jsem v kuchařkách. Zpovídala známé kuchaře.
S přibývajícími informacemi však narůstala moje nejistota. Co má vlastně ta pravá Živáňská obsahovat? Jaké jsou její chuťové variace? Dá se upéci i bez náročného vybavení (gril s rožněm metrové délky) v obyčejné městské kuchyni? Můžu si doma připravit polotovar a na výletě překvapit přátele Živáňskou upečenou na ohýnku?
Postupně jsem vyzkoušela všechny dostupné možnosti přípravy pokrmu. Živáňskou jsem pekla na grilu, v alobalu, v troubě v pekáčku. Suroviny jsem napíchla na jehlu nebo jen volně kladla vedle sebe. Vždy s úspěchem.
Která z receptur je původní a pravá jsem sice nezjistila, ale to nevadí, všechny chuťové variace stojí za vyzkoušení.
Živáňská pečeně je vlastně kompletní pokrm: maso, zelenina i příloha v jednom. V tom spočívá krása a genialita této slovenské speciality. Její příprava je jednoduchá, že se do její přípravy může pustit i začínající kuchařka.
Zkuste si ji i vy připravit podle některého z níže napsaných receptů!
Živáňská jehla pečená v troubě
Moje nejoblíbenější. Mohu ji připravovat po celý rok doma v kuchyni bez potřeby roztápět gril.
Na 2 porce potřebujeme:
- 400 – 500 g skopové nebo vepřové kýty (maso bez kosti),
- 40 – 50 g slaniny,
- 1 paprikový lusk,
- 2 cibule,
- 2 – 3 brambory,
- 3 stroužky česneku,
- 2 rajčata,
- olej nebo máslo,
- mletý pepř,
- sůl,
- 4 kovové jehly nebo obyčejné dřevěné špejle (špejle předem namočíme ve vodě, aby se neopalovaly konce).
Postup:
Maso nakrájíme na plátky asi 1 cm silné, překrojíme na menší medailonky, které jemně naklepeme, posolíme a opepříme. Slaninu nakrájíme na plátky, papriku na čtverečky, cibuli na plátky cca 5 – 7 mm silné. Brambory nakrájíme na centimetrové plátky.
Tip: Rozkrájené brambory můžeme krátce (5 minut) předvařit v osolené vodě. Pak budeme mít jistotu, že budou tepelně upravené i ve střední části, kde se obvykle hůře propékají.
Na jehly (špejle) pak střídavě navlékáme osolené plátky brambor, maso, slaninu a papriku.
Dáme do pekáčku, pokropíme rozpuštěným máslem nebo olejem. Zastříkneme trochou vody. Česnek nakrájíme na plátky, rajčata na osminky a obojí rozmístíme okolo špízů do pekáčku.
Vložíme do trouby a zvolna pečeme, dokud není maso měkké.
Hotové podáváme přelité vzniklou šťávou s rozdušenými rajčaty.
Živánská pečená v alobalu (bez jehly)
Tento postup je také nenáročný. Hodí se pro úpravu kuřecího a vepřového masa.
Ingredience pro přípravu 2 porcí:
- cca 300 g masa,
- 4 – 5 menších nebo 2 velké brambory,
- 1 paprikový lusk,
- 1 větší cibule,
- 2 rajčata,
- 1 klobása (o váze 150 g),
- 30 – 40 g slaniny,
- sůl,
- kmín,
- alobal.
Postup:
Maso nakrájíme na plátky asi 1cm silné a ty překrájíme na menší medailonky (přibližně velké 4 x 4 cm). Oloupané brambory nakrájíme na plátky stejně jako maso. Posolíme a posypeme kmínem.
Očištěnou papriku pokrájíme na čtverečky, cibuli, rajčata a klobásu na kolečka, slaninu na plátky. Na dostatečně velký kus alobalu poklademe připravené brambory, na ně maso. Pak vrstvíme papriku, cibuli a rajčata. Nakonec klobásu a slaninu.
Alobal pečlivě zabalíme tak, aby vznikající šťáva nevytékala ven. Balíčky položíme do pekáčku, podlijeme vodou (do výšky asi 2 – 3 cm), aby se zabalený pokrm při tepelné úpravě nepřipaloval. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 1 hodinu.
Na malém grilu nebo ohýnku v přírodě
Když chci překvapit Živáňskou pečení připravenou na ohýnku nebo malém grilu, uchýlím se k malé lsti. Vše musím přichystat den předem. Připravím si suroviny podle předchozího receptu, napíchám je ale na jehlu nebo špejli. Zabalím do alobalu a upeču, viz výše. Alobal po upečení nerozbalím, zabalené jehly jen nechám zchladnout.
U ohýnku pak připravené balíčky nahoře proříznu, ale nerozbalím je, jen vzniklý otvor mírně rozevřu. Balíčky položím na rošt nebo horké kameny okolo ohniště a nechám ohřát.
Živáňský šašlik z výstavy Brusel Expo 58
Při hledání té pravé Živáňské pečeně jsem narazila na tento velmi zajímavý recept. Takto ji podávali naši mistři kuchaři na Světové výstavě v Bruselu v r. 1958.
Na 1 porci potřebujeme:
- 200 g skopové kýty,
- 50 g cibule,
- 25 g slaniny,
- 80 g brambor,
- 20 g másla,
- ½ stroužku česneku,
- sůl, pepř, kvalitní kečup,
- 2 cl vinného destilátu.
Postup:
Skopovou kýtu očistíme od loje a nakrájíme na malé kousky. Naklepeme, osolíme, opepříme. Na jehlu střídavě napichujeme plátky masa, brambor, slaniny a cibule. Pečeme na másle v troubě. Do šťávy přidáme utřený česnek a trochu kečupu.
Hotové ještě před podáváním u stolu na míse polijeme destilátem a zapálíme. Jakmile vzplane oheň, zalijeme výpekem – omáčkou, velmi krátce podusíme a předkládáme. Podáváme s rýží.
A závěrem moje zvěřinová specialita.
Lovecká větvička na způsob Živáňské pečeně
Ingredience na 1 porci:
- 200 g zvěřiny z velmi mladého kusu, kterou není nutné nakládat (maso z kýty nebo hřbetu) bez kosti,
- asi 30 g slaniny,
- cibule (ne moc ostrá – červená nebo bílá lahůdková),
- ¼ lusku papriky kapie,
- 1 střední brambora,
- několik bobkových listů,
- drcený celý pepř a nové koření,
- 1 polévková lžíce másla,
- balzamikový ocet,
- sůl,
- 3 svěží větvičky jalovce dlouhé cca 20 cm.
Postup:
Nejdříve si upravíme větývky jalovce. Z větvičky sdrhneme přebytečné jehlice a boční výhony. Na konci výhony a jehlice ponecháme. Z očištěné části (na kterou budeme napichovat potraviny) ještě lehce odstraníme kůru např. tupou stranou nože. Konec zašpičatíme.
Maso pokrájíme na medailonky, ty jemně naklepeme, osolíme a obalíme ve směsi drceného pepře a nového koření. Slaninu krájíme na silnější plátky nebo kostky, cibuli na plátky, kapii na obdélníčky a bramboru na silnější plátky, které osolíme. Suroviny střídavě napichujeme na připravené jalovcové větvičky; k masu přikládáme také bobkový list.
Tip: Konce jalovcových větviček s jehlicemi namočíme do vody a obalíme kouskem papíru na pečení. Předejdeme tím uschnutí jehlic a jejich opadání do pokrmu.
Připravené špízy vložíme do pekáčku, pokropíme rozpuštěným máslem, zastříkneme balsamikovým octem s trochou vody a dáme zvolna péci. Při pečení přeléváme šťávou. Z upečených špízů odstraníme papír.
Podáváme podlité výpekem s tmavým pečivem.
